HovedinnholdUtvidet åpent kjøp til 20. januar 2025* »

Safranboller med smørfyll

Matkreatør: Lilian Sagerfors, Ekenäs Hantverksbageri

Fotograf: Louise Andersson

20-30 stykker

Steketid: 30-45 minutter

Heve-/hviletid: 3-5 timer

Baking deig:

  • 3,5 dl økologisk melk
  • 700-900 g steinmalt havregryn
  • 120 g økologisk sukker
  • 1 pakke malt safran
  • 15 g økologisk gjær
  • 8 g uraffinert havsalt
  • 1 økologisk egg
  • 120 g økologisk smør i biter

Smørfyll:

  • 150 g temperert økologisk smør
  • 50 g råsukker
  • 50 g økologisk melis
  • En klype ekte vaniljepulver

Topping:

  • 100 g økologisk strøsukker

Gjør som følger:

  • Kjør alle ingrediensene unntatt smøret i en kjøkkenmaskin på lav hastighet i fem minutter. Deigen skal ha riktig konsistens når den løsner fra kantene.
  • Tilsett smøret og kjør maskinen i noen minutter til.
  • La deigen hvile i femten minutter. I mellomtiden blander du smør, strøsukker, melis og vanilje jevnt, gjerne med en elektrisk visp.
  • Kjevle deigen ut til et 0,5 cm tykt rektangel. Smør på smørfyllet, brett sammen og skjær i strimler.
  • Form deigen til boller og la dem heve i ca. tre timer på et brett med bakepapir.

Stek eller frityrstek:

  • Ha smør i stekepannen og stek på begge sider til de er gylne.
  • Hell 3-4 dl olje i pannen og varm opp til 140 grader.
  • Stek på begge sider i 2-4 minutter til de er gylne.
  • Vend bollene i sukker og spis med en gang! Bollene skal føles som smultringer - sprø utenpå og myke inni.