Safranboller med smørfyll
Matkreatør: Lilian Sagerfors, Ekenäs Hantverksbageri
Fotograf: Louise Andersson
20-30 stykker
Steketid: 30-45 minutter
Heve-/hviletid: 3-5 timer
Baking deig:
- 3,5 dl økologisk melk
- 700-900 g steinmalt havregryn
- 120 g økologisk sukker
- 1 pakke malt safran
- 15 g økologisk gjær
- 8 g uraffinert havsalt
- 1 økologisk egg
- 120 g økologisk smør i biter
Smørfyll:
- 150 g temperert økologisk smør
- 50 g råsukker
- 50 g økologisk melis
- En klype ekte vaniljepulver
Topping:
- 100 g økologisk strøsukker
Gjør som følger:
- Kjør alle ingrediensene unntatt smøret i en kjøkkenmaskin på lav hastighet i fem minutter. Deigen skal ha riktig konsistens når den løsner fra kantene.
- Tilsett smøret og kjør maskinen i noen minutter til.
- La deigen hvile i femten minutter. I mellomtiden blander du smør, strøsukker, melis og vanilje jevnt, gjerne med en elektrisk visp.
- Kjevle deigen ut til et 0,5 cm tykt rektangel. Smør på smørfyllet, brett sammen og skjær i strimler.
- Form deigen til boller og la dem heve i ca. tre timer på et brett med bakepapir.
Stek eller frityrstek:
- Ha smør i stekepannen og stek på begge sider til de er gylne.
- Hell 3-4 dl olje i pannen og varm opp til 140 grader.
- Stek på begge sider i 2-4 minutter til de er gylne.
- Vend bollene i sukker og spis med en gang! Bollene skal føles som smultringer - sprø utenpå og myke inni.