Impregnere skalljakke

En ren skalljakke fungerer bedre og varer lengre – det er bra for både deg og miljøet.

Tørk & reaktiver

Å henge opp klærne for tørking er mest miljøvennlig, men tørketrommel eller tørkeskap går også. De fleste skallplagg har en såkalt DWR-impregnering (det som gjør at vannet blir til dråper og dermed renner av yttertøyet), og denne må reaktiveres etter vask. Kjør det helt tørre plagget i 20 minutter i tørketrommel eller tørkeskap. Strykejern på lav temperatur kan også brukes, men legg da et håndkle mellom plagget og strykejernet.

Impregnere om igjen

Etter en stund vil skalljakken og skallbuksene dine trenge å impregneres igjen, sånn at de vannavvisende egenskapene bevares. Vask alltid plagget først og impregner etterpå med spray eller med impregnering i vaskemaskinen (følg produsentens anvisninger). Hvor ofte plagget bør impregneres avhenger av på hvilken måte og i hvor stor grad plagget brukes, og hvor ofte det vaskes. Om yttertøyet begynner å suge til seg vann til tross for varmebehandling etter vask, er det på tide å impregnere!

Tenk på miljøet

Vær miljøbevisst og velg en impregnering uten skadelige fluorkarboner og løsemidler. I dag finnes det mange gode og miljøvennlige produkter å velge mellom. Det man får regne med er at plagget vil trenge en impregnering litt oftere (cirka etter hver andre vask), men dette er en liten pris å betale for å slippe å bruke de svært skadelige og ikke-nedbrytbare fluorkarbonene. Spør gjerne oss på Naturkompaniet om tips og råd.

Bruk riktig vaskemiddel

Skallplagg trenger å vaskes for å holde porene i membranen rene. Bruk alltid flytende vaskemiddel og gjerne et som er tilpasset funksjonsmaterialer. Bruk ikke skyllemiddel eller andre tilsetningsmidler ettersom disse tetter igjen porene i membranen og svekker funksjonen. Følg produsentens temperaturanvisning (som oftest 40 grader) og skyll gjerne plagget en ekstra gang. Sentrifuger på lav frekvens.