Skredsikkerhet

Hold deg oppdatert på været

I et alpint miljø handler ikke værmeldingen bare om kos og hygge, det handler om sikkerhet. Ved å holde oversikt over hvilket vær som forventes kan du forberede både turen og utstyret på en god og sikker måte. Eller velg å bli hjemme, hvis det meldte været ser for utfordrende ut, men husk at prognoser alltid bare er prognoser. Været på fjellet kan endre seg raskt. Man kan håpe på det beste, men vær alltid forberedt på det verste.

Hvordan har været vært?

Hvordan været har vært den siste tiden er også viktig. Snøfall, vind og temperaturendringer påvirker snøen og skredfaren. Hold øye med været i et par uker før du reiser. Hvis turen din er mer spontan enn som så, ta kontakt med guider eller turistbedrifter i området og finn ut hvordan været har vært og hva du bør være oppmerksom på.

Ha med riktig utstyr

Skal du bevege deg i terreng utenfor oppkjørte bakker som heller såpass mye at du kan tenke deg å stå på ski der, bør du alltid ha med deg de tre s-ene: spade, sonde og sender, eller transceiver som det nå vanligvis kalles. Det handler om din egen sikkerhet, og om å kunne hjelpe andre. Ha heller med deg utstyret en gang for mye enn en gang for lite.

Øv, øv & øv

Lær hvordan du håndterer skredutstyret ditt. Da slipper du å være usikker på hvordan du monterer sonden eller spaden eller setter transceiveren i søkemodus hvis du havner i en stressende og potensielt farlig situasjon. Da skal de sitte i ryggmargen. Å øve er ikke det morsomste du kan gjøre på fjellet, men gjør det likevel – ofte!

Snakk med hverandre

I skredfarlig terreng bør du aldri gå alene, men ha folk rundt deg. Snakk med hverandre før dere setter i gang så dere har samme syn på risikotaking, utstyr og rutevalg samt når det er på tide å snu. Sjekk også hverandres ferdigheter. Hvis du havner i en skarp situasjon, er det disse menneskene som kan redde livet ditt. Sørg for at de holder styr på hva de gjør! Øv gjerne på å gjøre søk sammen før dere drar.

Ikke følg blinde spor

Bare fordi noen andre har valgt en linje før deg, betyr ikke det at det er trygt. Overflaten kan ha endret seg eller det var et dumdristig linjevalg fra begynnelsen. Våg å ta egne avgjørelser og ikke la andre som har gått et sted før bestemme hvor du skal gå nå, kanskje tok de en større sjanse enn hva du føler deg komfortabel med. Tenk alltid aktivt "Er dette min egen avgjørelse?".

Ta heller en pause for mye enn for lite

Hvordan ser terrenget ut over deg? Hva er under deg? Husk å ta en pause før du blir utslitt. Da har du bedre forutsetninger for å ta kloke og gjennomtenkte beslutninger i stedet for å risikere et stopp på første og beste flate hvor du ikke har rukket å ta stilling til om det er trygt.

Hold deg unna de bratteste skråningene

Holder du deg i terreng som heller mindre enn tretti grader, er sannsynligheten stor for at du slipper unna snøskred, men husk at risikoen fortsatt er der. Snøen trenger en ganske bratt skråning for å slippe fra overflaten. Tretti prosent er ganske mye, så du kan ha mye moro på ski selv under trygge forhold. Lær deg å måle helningen med stavene, slik at du har kontroll når du er ute.

Lær deg å bruke kart & kompass

Kart-apper på mobil er vel og bra, men om vinteren er ikke mobilen et verktøy som man skal sette sin lit til. Batterier kan fort bli tomme i kulden. Ha alltid med deg et fysisk kart, vit hvordan det skal leses og sørg for at du finner veien tilbake, selv om sikten blir dårligere. Sørg for å øve både hjemme og med dine turkamerater.

Vindsekken er din venn

På en dagstur, enten du går oppover med feller eller om du beveger deg mer på langs i landskapet på stier, bør du ha en vindsekk i sekken. Hvis alt går bra vil du sannsynligvis aldri bruke den, men hvis noen blir skadet eller noe utstyr går i stykker så du må stoppe opp og vente på hjelp, er det gull verdt. Det er også en livsforsikring dersom været raskt slår om. For ikke å snakke om hvor behagelig det er å sitte og ta en kaffe når det blåser friskt. En vindsekk er ikke stor eller tung, og man bør minst ha med seg et par stykker hvis dere er flere på tur.