Velge riktig telt

Teltet er en av de viktigste delene av friluftsutstyret ditt. Det gir ly i regn og snø, og et sted for hvile og restitusjon. Et godt telt skal være enkelt å sette opp i all slags vær, og ha slitesterke tekstiler som tåler mye slitasje, sollys, vind og vann. Sømmene skal være vanntette og sterke, og festene til teltlinene skal være gjennomtenkte og forsterkede. De beste teltstengene er laget av kvalitetsaluminium. Det skal være god ventilasjon for å unngå kondens, og myggnett skal holde insekter ute og bidra til bedre ventilasjon. For å vite hvilket telt du skal velge, må du først tenke gjennom hvilke behov du har. Her er noen spørsmål du bør ta stilling til før du kjøper telt.

Hvordan organisere turer med telt?

Hvis du skal gå lange avstander og bære med deg teltet, vil du sette pris på så lav vekt som mulig. Skal du ta dagsturer med utgangspunkt i en basecamp, padle kajakk/kano eller bare bære teltet korte avstander fra bilen, er ikke teltets vekt like avgjørende.

I hvilket terreng og til hvilken årstid planlegger du å campe mest?

Hvis du hovedsakelig camper om våren, sommeren og høsten, kan du velge et mer strømlinjeformet telt som er lettere å bære enn et vintertelt. Hvis du skal campe i stor høyde eller i vindfullt terreng, bør du unngå lette telt og heller gå for mer robuste konstruksjoner, slik at du kan være sikker på at teltet gir beskyttelse hvis det skulle bli uvær på turen.

Hvis du camper om vinteren, bør du velge et telt med sterkere materialer og sørge for at du har nok plass til vinterutstyret ditt.

Hva synes du er de viktigste egenskapene til teltet?

Avhengig av hvordan teltet skal brukes, er det lett å avgjøre om lav vekt og lite pakkvolum er viktigere enn høy komfort og god plass. Tunneltelt og kuppeltelt er litt forskjellige, og det er en smakssak hva man foretrekker.

Hvor mange innganger og utganger skal teltet ha?

En større eller flere vestibyler gir god oppbevaringsplass for utstyret ditt. Det er også praktisk å ha mer enn én inngang hvis dere er flere personer i teltet. Flere innganger gjør det også mulig å åpne opp for god luftgjennomstrømning på varme dager og kun bruke inngangen i lesiden når det stormer.

Forhåpentligvis har du funnet det riktige teltet for deg, men vi vet at det kan være mange spørsmål. Hvis du har spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss, så hjelper vi deg! I alle butikkene våre kan du også leie telt, slik at du kan prøve forskjellige modeller.

Første gang du slår opp teltet, bør ikke være den første natten på fjellturen, så sørg for at du kjenner teltet ditt før du legger ut på tur. Enten det er et nytt telt eller årets første tur, er det en god idé å sette det opp hjemme og sjekke at alt ser bra ut. Et eldre telt kan trenge nye teltplugger, en ny gummisnor i teltstengene eller et lite hull som må repareres.