Sove ute

Det er virkelig fantastisk å sove ute i naturen! Her går vi gjennom alternativene – fra glamping med ekstra luksus til enklere netter under åpen himmel.

1. Å sove ute krever planlegging

Når du skal sove ute er det viktig å bestemme deg for hvor du skal overnatte,før du begir deg ut på eventyret. Uansett hvilken overnattingsmetode du velger, er det alltid lurt å ha en reserveløsning i tilfelle været skulle skifte. Husk at det fortsatt kan være fuktig i bakken selv på sommeren. Med et godt turkart og god planlegging kan du enklere unngå uegnede leirsteder. Les alltid lokale forskrifter og forbud som kan gjelde der du planlegger å slå leir for natten.

2. Velg en god leirplass

Hvor du setter opp leiren din avhenger selvfølgelig av hvilken type overnatting du har tenkt deg. Vind er en viktig faktor du må ta hensyn til, spesielt hvis du skal sove uten telt. Hvis du sover under en tarp eller i en hengekøye, er det lurt å bevege deg inn i skogen for å finne ly for vinden, selv om trærne ved vannkanten kan virke fristende. Hvis du camper i telt, er det viktig å finne et flatt underlag for en god natts søvn. Dette beskytter også bunnen av teltet mot skarpe røtter og steiner.

3. Tarp gir velkommen beskyttelse

Tarp er en av de mest allsidige værbeskyttelsene du kan ha med deg på eventyret. Den er enkel å bære med seg, siden den er både lett og tar lite plass i ryggsekken. Spenn opp tarpen mellom turstavene dine eller mellom noen trær med passende avstand, og sov enten med et liggeunderlag direkte på bakken eller i en hengekøye. Tarpen kan også brukes som tak over teltet hvis du vil sitte ute og nyte naturen når det regner på turen.

4. Heng fritt i luften

Det blir stadig mer populært å la teltet bli hjemme og i stedet sove i en lett og slitesterk hengekøye som spennes opp mellom to trær. Fordelen med en hengekøye er at du kommer litt opp fra bakkenivået og dermed unngår både insekter og kulde fra bakken. En annen fordel er den lave vekten og pakkvolumet. Mange hengekøyer kommer også med myggnett og tarp. Hvis du velger en enklere modell, kan det være nødvendig å supplere med begge deler for en behagelig overnatting – alt etter forholdene.

5. Under åpen himmel

Det er noe drømmende med å se frem til en natt under en stjerneklar himmel. Vær nøye med å sjekke værmeldingen før du drar ut i naturen. Det er lurt å velge en sovepose og et liggeunderlag som tåler litt kaldere temperaturer sammenlignet med om du skulle ha overnattet i telt. Og hold utstyret tørt med for eksempel en soveposebeskyttelse og et ekstra liggeunderlag i skumplast. Ha gjerne med en tarp i bakhånd, i tilfelle været snur.

6. Overnattingshytter

Et steg opp fra villmarka er å sove i en av de flere hundretalls hyttene som finnes rundt om i Norge og som bare venter på overnattende turgåere. Bare mellom Statskog og Den Norske Turistforening finnes det over 670 hytter å velge mellom. Betjente og ubetjente,noen av dem gratis eller med spesialpris for medlemmer. Hyttene er ofte skjulte perler som gir alle muligheten til å komme ut og overnatte i naturen uten å tømme lommeboken. Mange av dem er også tilrettelagt for personer med funksjonsnedsetteler, slik at alle kan få oppleve friluftslivet!

7. Luksuriøs camping

Glamping er alternativet der den naturnære campingfølelsen og den komfortable glamouren fra hotellmøbler møtes i perfekt symbiose. Du kan velge å overnatte på en av Norges flotte glampinganlegg, eller du kan ta med all komfort ut i naturen selv. Det finnes flere familietelt og gruppetelt med god plass både for familien og bagasjen. Du kan også supplere med utstyr som gir overnattingen det lille ekstra.

8. Telt i alle vær

Sist, men ikke minst: Telt er det åpenbare valget for de fleste som ønsker å sove ute. Det finnes forskjellige alternativer som gir en god natts søvn. Tunneltelt og kuppeltelt har forskjellige egenskaper, men gir alle god beskyttelse mot vær og vind og holder både fuktighet og insekter ute. Les gjerne vår guide om å velge telt for å finne riktig modell for dine behov.

9. Utstyr & tips

Enkle triks kan gjøre alle overnattinger komfortable. Ha alltid med lue og ullundertøy, selv om det er sommer. Et godt tips er å lage en pute ved å fylle en pakkepose med klær og deretter vikle en merinoullbuff rundt den. En hodelykt er også praktisk å ha med, og det samme gjelder en øyemaske slik at du ikke blir forstyrret av lyse netter og morgener. Hvis du sover ute om sommeren, bør du huske på beskyttelse mot flått og mygg.