Telte
En god natts søvn kan være avgjørende for både dagen og humøret. Når du reiser over natten, er det derfor viktig å finne rutiner og utstyr som passer deg. En skikkelig komfortabel sovepose er en god start. Den bør passe til din kroppstype, årstiden og den typen tur du skal på. Husk at produsentenes angivelser av komforttemperaturer er mer en indikasjon på hva soveposen er designet for enn en nøyaktig angivelse. Det er mange andre faktorer enn mengden isolasjon som spiller inn.
Hold bakkekulden på avstand
Spesielt i kaldere årstider er det viktig å ha et godt liggeunderlag som isolerer ekstra godt mellom deg og bakken. Når du ligger i soveposen, blir fyllet under komprimert og gjør ikke mye nytte for seg. Moderne oppblåsbare liggeunderlag både isolerer godt og gir bedre liggekomfort enn den gamle typen skum. Spesielt på vinterturer er en celleplastmatte likevel god å ha med seg, som ekstra isolasjon under det oppblåsbare liggeunderlaget, og den er lett å ta ut og sitte på i dagens pauser.
Plassering, plassering, plassering
Selv om det er fint å slå leir ved et vassdrag, er det bedre å ha teltet et stykke unna vannet, gjerne i liten høyde. I huler og nære vann er det lett å bli rå og kald - spesielt om vinteren. Om sommeren er det også mindre mygg litt høyere oppe, hvor det forhåpentligvis blåser litt. Når du camper i snøen, er det en god idé å grave en grop i apsis (ikke glem spaden på vinterturen). Når kald luft synker ned og samler seg i gropen, bidrar det til et bedre klima inne i teltet. Ta også hensyn til lydene rundt campingplassen. Hvis du vet at du blir forstyrret av lyden av rennende vann, bør du slå leir et stykke unna.
Forskjell mellom telt & telt
Et dobbeltvevd telt (inner- og yttertelt) er varmere enn et enkeltvevd telt - og har ofte litt mindre problemer med kondens inne i teltet. Ta hensyn til vindretningen når du setter opp teltet (finn ut hva som gjelder for akkurat ditt telt), og sørg for at alle tauene er strammet. En blafrende teltduk kan være nok til å ødelegge en god natts søvn, og det er ikke gøy å måtte stå opp midt på natten for å stramme tauene.
Finn kveldsrutinene
- Sørg for at du er varm, tørr og har nok klær på deg før du kryper ned i soveposen.
- Gjør litt kveldsøvelser - noen spensthopp, armhevinger, høydehopp - for å få opp temperaturen.
- Drikk noe varmt med litt energi i, for eksempel varm saft eller blåbærsuppe, for å holde kroppen varm.
- Ta med en termos med noe varmt inn i teltet. Det er godt å ha både i løpet av natten eller til en første frokost i soveposen.
- En varmebestandig flaske fylt med varmt vann fungerer som et ekstra element. Ta en sokk over flasken for å gjøre den mer komfortabel i soveposen.
Riktig påkledd
Akkurat passe er best! For mye klær kan gjøre deg svett og dermed kald, og det er også en risiko for at soveposen blir for trang og ikke isolerer like godt.
- Et basislag er ofte behagelig å sove i.
- For ekstra isolasjon er det bedre å legge en dunjakke over soveposen enn å legge flere lag inni.
- Tørre, varme sokker ved leggetid utgjør en stor forskjell for komforten.
- Sørg for å ha undertøy og sokker som bare brukes i leiren, slik at du alltid har noe varmt og tørt å sove i.
- Sov med lue eller balaclava og en buff som skjerf, og soveposen kan holdes litt mer åpen i toppen for å unngå kondens fra utåndingsluften.
Den lille ekstra puten!
Ikke så mye for varmen som for komforten. Det finnes oppblåsbare versjoner å få kjøpt, men det fungerer like bra å trekke en buff over en sekk med noe mykt i. En lykt som kan henges opp inne i teltet gir både koselig belysning og bidrar til å holde kondensen unna, men kondens vil oppstå, så ta med en oppvaskklut til å tørke av innsiden av teltveggene. Hvis du plages av lyset om sommeren, kan en sovemaske gjøre underverker. Ørepropper hjelper mot snorkende naboer og plagsom mygg. Et par dunfylte tøfler er et godt alternativ, spesielt om vinteren. En hodelykt med rødt lys vekker ikke kameratene dine.