Vaske dunjakke

Et av de vanligste spørsmålene vi får er hvordan man best vasker dunjakken sin. Kanskje har du fått en flekk som du vil ta bort, eller så har hele jakken bruk for en vask. En vask sliter på jakken uansett hvor forsiktig du er, derfor er det bra å vaske den så sjelden som mulig. Om du bare har fått en flekk går det ofte an å ta bort den uten å vaske hele jakken.

Hvordan vaske en dunjakke?

I Norge har vi bruk for dunjakken store deler av året og jakken er et favorittplagg vi bruker ofte. Det er faktisk ikke så vanskelig å vaske en dunjakke, men det kan være bra å vite om en del ting før man setter i gang for at resultatet skal bli så bra som mulig.

Vaskeråd dunjakke

Det aller første man gjør når det er tid for en vask, uansett plagg, er å se på vaskeanvisningen på plagget. Her står det anvisninger om antall grader og annet som er viktig å følge.

Vaske dunjakke i vaskemaskin

En vanlig vaskemaskin fungerer aldeles utmerket. En klassisk dunjakke vaskes på lav temperatur med en liten dose dunvaskemiddel, og uten skyllemiddel. Lukk igjen alle glidelåser, knapper og borrelåser og vask jakken med innsiden ut.

Vaskemiddel

Den beste måten å beholde dunets fine egenskaper på er å vaske jakken med et vaskemiddel som er spesialtilpasset dun. Hos oss finner du et godt utvalg av dunvask produkter, for eks. Organo-Tex Biocare Wool & Down Wash. Husk på at en liten dose holder, les nøye på pakningen.

Vaskeprogram

Mange vaskemaskiner har spesielt tilpasset vaskeprogram som passer dunjakker og andre dunplagg. Ofte går det bra å stole på det, men kontrollere at antall grader stemmer overens med vaskerådet i jakken din.

Hvilke dunjakker kan jeg vaske selv?

For den som ikke har vaskemaskin går det bra å vaske en dunjakke ved å legge den i lunkent vann sammen med en liten dose dun vaskemiddel, og røre forsiktig rundt. Tenk” kna” i stedet for” gnikke.” La jakken ligge i vannet et kvarter deretter skyll flere ganger til du merker at vaskemiddelet er skylt ut. De aller fleste dunjakker går å vaske selv, men i noen tilfeller anbefales å sende jakken til rens, da står dette på vaskelappen og da er det best å følge det.

Rensing av dunjakke

Dunet i dunjakken har ikke godt av å renses fordi kjemikaliene som brukes kan skadet den. En bra renseservice vet om det her og kommer til å vaske jakken din på lignende måte som du selv gjør hjemme. Derimot står det i noen dunjakker at de skal renses. Se i jakken om det finnes et vaskeråd til. Noen ganger er det hetten eller en annen detalj som skal renses, ikke hele jakken.

Hvordan tørke en dunjakke?

En drømdunjakke er luftig og myk med rikelig med luft i dunet som holder deg behagelig varm. Når du tar dunjakken ut av vaskemaskinen kan det virke utfordrende å få tilbake luftigheten i dunet. Men alle som har tilgang til tørketrommel kan gjenskape luftigheten med enkle grep.

Tørketrommel dunjakke

Tørketrommelen er din beste venn når det kommer til å tørke dunjakken din på beste måte. Det viktigste er å ikke tørketromle for varmt, lav varme under lengre tid er best for dunet. Det finnes ofte et dun program som tørker på akkurat passe temperatur. Kontroller gjerne tørketrommelen ofte for å unngå overoppheting og ta ut jakken og rist den med jevne mellomrom.

Med eller uten tennisballer

Dette er et spørsmål som kommer opp ofte om man kan ha med et par rene tennisballer for å hjelpe til med å fordele dunet i jakken under vask, det kan du, men det er ikke nødvendig. Bruk sunn fornuft her. Er det en eldre sliten jakke eller en jakke som av andre grunner er sårbar, er det bedre å ta den ut og riste den under tørketiden.

Uten tørketrommel

Det går også bra å tørke dunjakken uten tørketrommel. Trykk ut det overflødige vannet ved hjelp av et håndkle. En tynn dunjakke kan henges på en henger, men en tjukk dunjakke bør legges ned ettersom vannets vekt kan strekke ut jakken og den mister passformen sin. Tørk gjerne jakken i et vel ventilert rom. Rist jakken noen ganger underveis.

Tips!

Dunjakker med et vanntett yttermateriale har godt av å impregneres etter vask. Velg en fluorkarbonfri impregnering som passer akkurat din jakke.