Hvordan pakke tursekk?

Uansett om du skal ut på en dagstur, hytte-til-hytte eller en flerdagstur med overnatting i telt, har du som regel med deg en ryggsekk. Det å pakke tursekken, er en kunst i seg selv. Det å pakke riktig mengde, samt å pakke smart kan oppleves som vanskelig for mange. Her har Naturkompaniet samlet noen gode tips og råd til deg som skal pakke tursekken.

Det du har i sekken kan være forskjellen mellom en herlig fottur og en tung jobb – og i noen tilfeller risikabelt. God planlegging er nøkkelen for en bra fjelltur. Husk også at turen blir lettere hvis du pakker riktig.

Planlegg pakkingen

I god tid før turen bør du tenke gjennom behovene dine, for ikke å glemme noe på turen og for å unngå unødvendige ting. Sesong, terreng og hvor lenge du skal være ute spiller selvfølgelig en rolle. Skriv ned en liste (et tips er å ha et Excel-dokument der du sparer på pakkelister for turene dine på forskjellige fliker). Plukk fram alt du har skrevet, for å se at du har alt du trenger, og for å få oversikt. Er volumet og vekten realistisk eller må den justeres?

Tørr, varm, mettet - TVM

Dette er en god ramme å tenke etter når du planlegger turen – og er ute på fotturen. Ta med klær for vått vær, klær du går i og et tørt skifte. Etter en dag med regn og kanskje kulde skal du alltid kunne bytte til tørre klær etter at du har slått leir, for å få tilbake varmen i kroppen. Plaggene bør være vanntett pakket. Du skal aldri risikere å måtte gå og legge deg med vått undertøy og sokker. Unngå samtidig å bære på for mye – pakk ikke ned to varme gensere, men velg den beste og la den andre ligge hjemme.

Overnatting & mat

I tillegg til klærne du skal ha på deg må du tenke gjennom hvordan du skal bo, hva du skal sove i og hva du skal lage maten din på/i. Trenger du telt, liggeunderlag og friluftskjøkken, eller skal du bo i en hytte? Selv om du bare går på dagsturer, vil du kanskje varme vann langs veien? Denne delen av pakkingen skal også hjelpe deg med å være TVM – og gi restitusjon før neste dag. Våre guider og vi som jobber i butikkene kan hjelpe deg når det gjelder valg av telt, kjøkken, soveposer og liggeunderlag for ulike aktiviteter.

Tenk på sikkerheten

Raske værforandringer, lange distanser og tøft terreng medfører risikoer. Førstehjelpsutstyr er et must. Forsterkningsplagg, fløyte, ullundertøy & superundertøy og gåstaver er gode for sikkerheten. Varm drikke i termosen og energigivende snacks kan også være nødvendig slik at du kan takle en nødsituasjon. Igjen – planlegging er nøkkelen til en sikker tur.

Pakk ryggsekken

Prøv å forutse når du kommer til å bruke forskjellige deler av det du har med deg, og prøv forskjellige løsninger hjemme. Du vil enkelt kunne finne ting i sekken og ha god orden i teltet, på fjellstasjonen eller ute på fjellet. Tunge ting som telt, kjøkken og mat pakker du nær ryggen og sentrert, for å gi balanse og stabilitet når du går. Tyngdepunktet bør ligge mellom skuldrene i høyde med brystkassen. I tillegg bør telt, kjøkken og mat være lett tilgjengelig. Hvis du oppbevarer hele teltet i teltposen, kan du brette teltduken som en rull med teltstengene i midten.

Praktiske plasseringer

Sovetilbehøret ditt bør være enkelt å finne når du har slått opp teltet – for eksempel i et rom nederst i ryggsekken. Sidelommer på sekken eller en frontlomme kan være bra for regntøy, termos og drikkeflaske. Resten av innholdet du har med deg, som klærne dine, kan du pakke rundt og under teltet, for å holde det på plass. Pakk klærne i pakkeposer, med forskjellige farger for forskjellige plagg. Skittentøy i den ene posen, varme plagg i en annen osv.

Mat & redskaper

Maten kan deles i «porsjonsposer» slik at du har en bestemt pose for hver dag. Mindre gjenstander som kart, kompass, powerbank, telefon osv. passer godt i topplokket på sekken. Førstehjelpsutstyr skal være lett tilgjengelig. Hvis du har et felles sett, er det fint hvis samme person bærer det hele turen i en og samme lomme, slik at du kan få det fram raskt ved behov. Tar du medisiner er det lurt å informere turvennene dine om hvor du har pakket de.

Ryggsekken er viktig

Ikke undervurder behovet for en god ryggsekk i riktig størrelse. Ingenting skal i utgangspunktet henge og slenge utenpå, bortsett fra muligens en genser som henger på tørk og/eller et celleplastunderlag. Hvis det er noen tvil om du får plass i den planlagte ryggsekken, velger du da en størrelse større. Du er velkommen til å ta med deg den planlagte ryggsekken til oss i butikken, prøve å pakke alt du trenger til turen oppi den, for å se om alt får plass.