Hovedinnhold

Velge riktig sovepose

Soveposens primære oppgave er å holde kroppen i varmebalanse når du er i ro, slik at du kan sove og være full av energi når du våkner neste dag. Før du kjøper sovepose bør du tenke på hvilke forhold du kommer til å sove ute i. Sørg også for å velge riktig liggeunderlag som isolerer mot bakkekjøling. Dette er avgjørende for at soveposen skal holde deg varm.

Sovepose i dun eller fiber?

En sovepose i dun gir deg mest varme per gram med fyll. Om du ønsker lav vekt og lite volum så bør du velge en dunsovepose. Tenk på at dun krever litt mer skånsomhet når det gjelder hvordan man håndterer det. Dunet er følsomt for fukt og varmer ikke like godt når det blir vått, det er derfor viktig at dunsoveposen er ren og tørr. Soveposens prestasjonsevne og livslengde forlenges dersom den alltid blir tørket etter bruk og blir oppbevart luftig. Soveposen bør altså ikke oppbevares i kompresjonsposen når du er hjemme. Dunkvalitet angis i prosent av dun og fjær. Jo mer dun, desto mer ‘fluffy’ er soveposen. ’Fill power’ er en måleenhet for hvor fluffy soveposens fyll er. Jo høyre fill power (CUIN-verdi), desto bedre isolasjonsevne.

En syntetisk sovepose med er med andre ord litt tyngre og større en tilsvarende dunsovepose i samme temperaturkategori. Syntetiske soveposer koster derimot mindre og tåler mer fukt uten at dens isolerende egenskaper forsvinner.

Dunsovepose

+ Mye varme til lav vekt
+ Isolerer svært godt
+ Komprimerbar

- Varmer dårlig om den blir fuktig
- Tørker langsomt
- Høyere pris

Når skal man velge en dunsovepose?

Dunsoveposer er et passende valg i kalde og tørre forhold, som for eksempel vintertid og i tilfeller hvor du ønsker å spare vekt og volum i opp-pakkingen.

Syntetisk sovepose

+ Varmer selv om den blir fuktig
+ Tørker raskt
+ Lavere pris

- Mindre varme i forhold til vekt
- Tar større plass

Når skal man velge en syntetisk sovepose?

Syntetisk sovepose er et passende valg i fuktige forhold som for eksempel vår, høst og når du ikke behøver å minimere pakkevolum og vekt.

Temperaturgrenser

For soveposer finnes det en europeisk standard (EN13537) som gjør det mulig å sammenligne temperaturgraderinger mellom soveposer fra ulike produsenter. Alle soveposer har minst tre temperaturgrenser:

  • Komforttemperatur (Comfort): Den temperaturen en kvinne beregnes å kunne sove behagelig og avslappet i.
  • Temperaturgrense (Limit): Den temperaturen en mann beregnes å kunne sove behagelig og avslappet i.
  • Ekstremtemperatur (Extreme): Den laveste temperaturen en kvinne beregnes å kunne overleve i 6 timer med hjelp av soveposen.

Alle grenser gjelder med forutsetning om at personen bruker liggeunderlag, telt og ull- eller superundertøy. Med en lakenpose eller ulike tykke ullundertøy/klesplagg kan temperaturgrensen flyttes ned noen grader. Gjennom å åpne soveposen helt eller delvis kan man også tilpasse temperaturen i soveposen andre veien. Ekstremtemperaturen angir den laveste temperaturen som du kan overleve i soveposen. Når det er såpass kaldt så får du mest sannsynlig en ubehagelig natt. Om du vet at du fryser lett så anbefaler vi å velge en sovepose tilpasset kaldere temperaturer enn den du har planer om å sove i.

Soveposer for junior har ikke noen temperaturgrense angitt. Gjør en egen avveining og sørg for å ha ull- eller superundertøy og sokker så man kan tilpasse bekledning til temperatur. Blant våre soveposer til junior finnes det modeller med en glidelås i den nedre delen av soveposen, noe som gjør det mulig å tilpasse soveposens lengde etter barnet og på den måten behøver ikke barnet varme opp unødvendig mye luft i soveposen.

Varmende tips

I tillegg til soveposen er et bra liggeunderlag viktig. På vinterhalvåret kan det være lurt med to liggeunderlag. En varm og tettsittende lue og et par tørre sokker gir også godt grunnlag for en god natts søvn. Husk å alltid bytte om til et tørt sett med ullundertøy før du kryper ned i soveposen, og sørg for at du er varm når du går og legger deg. Soveposen fungerer som en termos, har man noe kaldt i den forblir det kaldt, men har man noe varmt i den så forblir det varmt. Få varmen ved hjelp av fysisk aktivitet og drikk gjerne noe varmt før du lukker soveposen. Vær nøye med å dra igjen alle glidelåser og at varmekrage og hette er riktig justert ettersom glipper bidrar til unødvendige varmelekkasjer.

Ta vare på soveposen din

Uansett om du har dun- eller syntetsovepose så er det alltid bra å lufte soveposen etter natten, slik at fukt forsvinner. Vreng den og legg den ovenpå teltet eller heng den opp i et tre om været tillater det. Når du har kommet hjem igjen lar du soveposen tørke skikkelig før du legger den løst i oppbevaringssekken som følger med soveposen, eller heng den opp. Dette er ekstra viktig for dunsoveposer. Kompresjonsposen bruker du bare når du pakker soveposen for tur eller reise. Rull aldri sammen soveposen i kompresjonsposen, men dytt den alltid inn. På den måten blir den ulikt pakket for hver gang, slik at dunet eller fibrene ikke skades på samme sted flere ganger. For å holde soveposen så ren som mulig kan det være bra å bruke soveposelaken. Da behøver du ikke vaske soveposen like ofte, og dens isolerende egenskaper varer lengre.