Hovedinnhold

Ta hensyn til naturen

Friluftsliv er en av de mest utbredte fritidsaktivitetene hos folk i Norge og vi er mange som er spesielt glade i turgåing . Men husk at naturen er hjemmet til mange dyr og planter! Vi trenger å ta et felles ansvar, vise hensyn, og passe på å rydde opp etter oss når vi er ute på tur.

Naturkompaniet har samlet noen gode tips til hvordan man går på tur med omtanke. En god huskeregel er at naturen skal etterlates i samme, eller bedre stand enn når du fant den. Vi må hjelpe hverandre til å bli enda bedre, så vi kan fortsette å nyte naturen i dag og i fremtiden.

Ta med deg søppelet ditt

Det er forbudt å forsøple. Med søppel menes alt fra papir, plast, metall, søppel og sigarettsneiper, til byggavfall og biler. Sammen må vi ta ansvar for å holde naturen ren. En god regel er at alt du tar med deg ut i naturen, skal også tas med hjem - ikke bare ditt eget søppel, men også søppel som du finner på fjellet eller i skogen. Derfor er det lurt å ta med deg noen poser på tur, slik at du alltid kan ta med deg søppelet hjem.

Bruk allemannsretten, men følg reglene

Takket være allemannsretten kan vi ferdes fritt i skog og mark, så lenge vi tar hensyn til grunneier, hverandre, planter og dyr. Du får for eksempel:

  • Du kan gå fritt hvor du vil i utmark, så lenge det skjer på hensynfull måte.
  • Overnatte i to netter med telt eller hengekøye på samme sted.
  • Gjøre opp ild/tenne bål etter forstand og regler.
  • Plukke bær, sopp, blomster og urter i skogen og på fjellet når du befinner deg i utmark (ikke fredede arter).
  • I nasjonalparker og naturreservater kan det være spesielle regler om bål og telting. Det er ditt ansvar å finne informasjon om hva som gjelder der du skal.

Gå på do i naturen

Vær forberedt, og ha med deg det du trenger for dobesøket. Det du trenger å pakke med deg er:

Tenk på å gå et godt stykke unna stien, teltplassen eller vannet når du skal gå på do (minst 100 meter fra bekker, elver og innsjøer), for å hindre forurensning av bekker og vann. Ellers kan det rett og slett bli farlig for fisker og turfolk som skal bade eller fylle vannflasken sin. Grav et hull i bakken når du skal på do. Fyll igjen når du er ferdig, og ta helst med dopapiret hjem, grav det ned i bakken eller brenn det på bålet.

Bålbrenning & grilling i naturen

Bålbrenning og grilling er hyggelig på tur – men tenk på at sikkerheten må alltid komme først. Hold deg oppdatert på eventuelle bålforbud og regler og husk at:

  • Les om hvor og når det er bålforbud.
  • Velg sted med omhu.
  • Bygg et ildsted.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Slokk alltid oppgjort ild grundig.

Overnatting i naturen med omtanke

Her deler vi med oss av gode tips og kunnskap til teltturer, med respekt for både medmennesker og natur.

Kan jeg slå opp telt hvor som helst?

Grunnregelen i allemannsretten er å ikke forstyrre og ikke ødelegge naturen for dyr og mennesker som bor der. Du har lov til å telte i utmark uten grunneierens samtykke, så lenge du ikke forstyrrer de som bor der. Husk at ditt telt eller hengekøye må plasseres minst 150 meter fra bebodde hus og hytter. Du har lov å overnatte på samme sted i maksimalt to døgn. Med grunneierens samtykke kan du få lov å overnatte flere netter. På høyfjellet eller steder langt unna bebyggelse, gjelder ikke tidsbegrensingen på to dager. Det er ditt ansvar å finne ut hvilke regler som gjelder i området du skal besøke – det kan være lokale forbud i friluftsområder som nasjonalparker og naturreservater.