Vaske & reparere telt

Et telt kan gi deg mange uforglemmelige netter ute i naturen, men for at teltet skal vare lenge så må du ta vare på det underveis. Vi har samlet en rekke tips her, blant annet hvordan du plasserer teltet og hvordan du rengjør, pleier og reparerer ditt trofaste turfølge etter hvert eventyr.

Riktig plassering forebygger slitasje

Det første skrittet mot et helt og rent telt er å velge plassering når du er ute på eventyr. Velg en plass som ligger i le for vind og der underlaget er jevnt og flatt slik at teltgulvet ikke skades. Hold teltet borte fra grener som kan ripe opp teltduken og vær varsom når du håndterer teltstenger og andre deler. Når du har slått opp teltet så er det viktig at du dobbeltsjekker at teltstengene er riktig plassert og at bardunene er spent. Etter overnattingen skal teltet tømmes for grus, furunåler og annet skrot før du pakker sammen teltet.

Vask teltet & tørk nøye

Rengjør alltid teltet og luft det ordentlig når du kommer hjem, uansett hvordan været har vært. På korte eventyr holder det å skylle utsiden med lunkent vann og få ut løv og furunåler. Lengre teltturer krever nøyere rengjøring med myk svamp, mildt rengjøringsmiddel og vann. Vask aldri teltet i vaskemaskin. Ta en ekstra kikk på glidelåser og teltpinner om du telter ved havet. Metalldelene er følsomme ovenfor sand og salt, og slites om du ikke rengjør dem ordentlig.

Oppbevar teltet tørt

At teltet er tørt er det aller viktigste når det skal oppbevares mellom turene, ellers risikerer man at teltet mugner. Oppbevar det tørre teltet svalt, gjerne i teltposen sin. Har du mer plass så kan du for eksempel henge opp teltet eller oppbevare det luftig og tett i et velventilert rom. Ta frem teltet et par dager før du skal på neste telttur. Da luftes teltet og du forsikrer deg samtidig om at du har komplett og rent utstyr med deg ut på eventyret.

Reparasjon til alle teltets deler

Nesten alle telt trenger en reparasjon en eller annen i løpet av sin livstid. En ødelagt teltstang kan som oftest repareres med en ny knute og en bøyd teltpinne kan som oftest rettes til igjen om man er forsiktig. Hvis du må reparere teltstangen bøyer du tilbake den skadede delen slik at den blir så rett som mulig.

Teltprodusenten sender ofte med en rørbit som passer over teltstangen. Tre røret over den skadede delen og fest med gaffateip. Hvis det ikke fulgte med en rørbit, kan du forsterke delen med en stang og så virrer du rundt den med gaffateip. For å skifte hele den skadde delen, fjerner du pluggen i ene enden på teltstangen slik at du kan løsne det elastiske snøret. Dra ut snøret og bytt ut den skadede delen. Tre tilbake snøret gjennom alle delene og fest i endepluggen.

Glidelåsen er den delen på teltet som ofte går i stykker. Rengjør glidelåsen med en tannbørste og voks inn det med jevne mellomrom så varer den betydelig lengre.

Har du fått en rift i teltduken repareres den enklest med medfølgende teltduklapper, forsterkende lim og sting. Gaffateip er alltid bra å ha med på reisen om du trenger midlertidige løsninger når noe går i stykker.