Pakke lett til tur

Med en lettere sekk kan du oppleve og se mer av omgivelsene dine. Å begi seg ut på et utfordrende eventyr som lettvektsturer med minimal pakking og vekt krever nøye forberedelser uten at det går på bekostning av sikkerhet eller sunn fornuft. Å pakke lett krever nøye planlegging og at du bare tar med deg det du virkelig trenger.

5 tips for lettvektstur

Her er fem tips for å bli kvitt kiloene før turen.

1. Detaljert pakkeliste

Du må prioritere pakkingen for å få ned vekten. Begynn med en detaljert pakkeliste der du kan se nøyaktig hva hver gjenstand veier. Da blir det lettere å velge bort unødvendig utstyr. Ved å kutte noen gram her og der kan du til syvende og sist unngå å bære flere kilo ekstra. Det avlaster skuldre, rygg og knær under hele turen. Med en lettere sekk kan du også kose deg litt mer underveis.

2. Tre for tre-konseptet

Den enkleste og mest effektive måten å redusere vekten på tursekken på, er å se på de tre store. Ved å velge telt, ryggsekk og sovepose i lettvektsmateriale kan du spare mange kilo. De som ønsker å gå virkelig lett, kan følge Tre for tre-konseptet. I dette tilfellet bør den samlede vekten av teltet, en tom ryggsekk, soveposen og liggeunderlaget ikke overstige tre kilo.

3. Pakk smart

Tenk nøye gjennom hver enkelt gjenstand. Hvis du vil ha med deg lite, bør du nedprioritere ting som økser, sager, innesko og ekstra bøker. Fiskeutstyr og det ekstra objektivet til kameraet må kanskje også bli hjemme. Reduser også antall klesskift. Velg merinoull nærmest kroppen, materialet lukter mindre og er lett å vaske opp underveis. Ta med en biologisk nedbrytbar såpe som er lett og holder lukt i sjakk.

4. Søvn på lettvektstur

Telt, sovepose og liggeunderlag veier mye, og det er mange gram å spare. Hvor god er du til å sove? Noen kan sove ute med bare et liggeunderlag under seg og en jakke over seg, men det gjelder ikke alle, og søvn er viktig for å komme seg gjennom neste dag. Det er lurt å velge en dunsovepose i stedet for en syntetisk sovepose, de er varmere og lettere. Velg en tarp i stedet for et telt, de veier mindre. Begynn med noen få netter først og se hva som fungerer for deg, så kan vi med stor sannsynlighet si at du får lyst til å dra ut igjen!

5. Tenk multifunksjon

Et annet godt triks for å redusere vekten på sekken er å tenke multifunksjonelt. Mange av tingene i sekken kan brukes på mer enn én måte. Kasserollen fungerer utmerket som tallerken, skjeen kan brukes som slikkepott og dunjakken som pute. Når det gjelder mat, er frysetørket mat det enkleste. Velg mat med høyest mulig energiverdi, og la ekstra mat ligge igjen hjemme.

Foto: Agnes Maltesdotter

Hvordan pakke lett?

Jonatan Örjes er selger hos Naturkompaniet i Västerås.

Mange er interessert i å redusere vekten på sekken når de er på tur. Hvilke råd pleier du å gi dem?

- Det som utgjør den største forskjellen for totalvekten på sekken din, er vekten av ryggsekken, teltet, soveposen og liggeunderlaget. Det er også viktig å tenke på vekten av skoene dine. Hvis du har tunge støvler, blir det vanskeligere å gå, så det er lurt å ta hensyn til vekten når du skal kjøpe nye tursko. Vekten på sekken avgjør hvilken type fottøy du bør ha - hvis du går med en lettere sekk, trenger du ikke like mye støtte, og du kan velge lettere sko.

Hvordan kan du spare gram på andre måter?

- Tenk over hva du pakker og hva du virkelig trenger. Du kan for eksempel la puten ligge hjemme og bruke en jakke eller genser og en buff som pute. Er du alene på tur, kan du la matpakken bli igjen hjemme og spise rett fra gryta. Det finnes de som ser på gramjakten som litt av en sport og sparer gram ved for eksempel å sage av skaftet på tannbørsten.

- Jeg pleier å råde uerfarne turgåere som planlegger en lengre tur, til å gå kortere turer først for å få et inntrykk av hva de egentlig trenger å ha med seg. Det kan også være greit å veie det du allerede har, slik at du har noe å sammenligne med hvis du vil kjøpe nytt.

Hva er fordelene med å begynne å telle gram når du går på tur?

- Det er mindre slitasje på knær og rygg, for eksempel. Det gjør også at du kan nyte naturen mer, for når du går med tung sekk, er det lett å se på føttene dine. Hvis terrenget er ulendt, blir det lettere å holde balansen.

Jonathans favoritter for lettvektsturer:

  • MSR Pocketrocket 2 - En svært hendig og effektiv gassbrenner som veier 73 gram og tar så lite plass at du kan ha den i lommen.
  • Patagonia Nano Puff Jacket - Tynn jakke som gir mye varme og tar liten plass. Et perfekt forsterkningsplagg på fotturen. Veier bare 337 gram.

Foto: Klas Sjöberg