Vedlikehold av fjellsko

Når du kjøper fjellstøvler & tursko hos oss så har du investert i et kvalitetsprodukt. For at de skal samsvare med dine forventninger med tanke på livslengde samt tåle tøff behandling, bør du pleie og ta vare på skoene og støvlene dine.

Rengjør fra skitt & støv

Fjern grus og stein som kan ha festet seg i sålen, og børst av støv og smuss på støvelen. Før du behandler støvelen med fett eller voks, ta også av skolissene slik at du kommer til overalt. Fjern også innersålen, under den og i skoen generelt kan mye svette og smuss ha samlet seg.

For å rengjøre indre delen av skoen, bruk en tannbørste og vann, og skrubb i vei, så hardt som mulig. Ved å ha en ren innside på skoene sørger du for at Gore-Tex-funksjonen fungerer optimalt og skoens pustegenskaper opprettholdes.

NB! Er du på tur og skoene/støvlene av en eller annen grunn har blitt våte, tørk de aldri foran åpen ild! Da vil gummien og limet i skoen bli ødelagt og skinnet tørker ut. For en optimal tørking, ta ut innersålen og sett den vertikalt i skoens åpning og la skoene/støvlene tørke sakte i solen.

Bruk voks eller impregnering

Når du skal pleie skoene bør du bruke voks eller fett. Forskjellen mellom de to er hovedsakelig at voks legger seg som en hinne utenpå læret, mens fett trenger inn i materialet. På sko/støvler som har Gore-Tex-membran bør man bruke voks og IKKE fett, ettersom det da vil trenge inn og forstyrre ødelegge skoens pusteegenskaper.

Voks smøres best ut ved hjelp av hendene dine, gni i sirkelbevegelser slik at varmen fra fingrene varmer opp voksen. Tilfør et passe tjukt lag, det skal ikke være gule rester igjen på skoen. Flytende voks legges på med svamp eller klut. Vær ekstra nøye ved sømmer og ikke glem å smøre inn tungen/pløsen. Smør også inn låsekrokene på skoen, voksen beskytter mot rust. Legg merke til at alle varianter av lær blir mørkere etter behandling.

Lær med en opp-børstet overflate som ser ut som mokka kalles for nubucklær, og vil man beholde lærens tekstur så bør man velge nubuck- eller mokkaimpregnering. Det er en impregnering som kun beskytter skoen mot væske og smuss. Den myker altså ikke opp læret, så ønsker man å maksimere skoens livslengde bør man pleie den med voks eller fett før eller siden.

Sko med en kombinasjon av lær og syntetisk materiale bør også impregneres for å optimalisere holdbarheten. Du kan velge å vokse inn områdene med lær, og spraye tekstilimpregnering på de syntetiske delene, eller bruke en impregneringsspray på hele skoen.

Gummistøvler trenger kun å vaskes med vann og såpe. Såpe inneholder glyserol som gjør gummien myk og smidig. Du kan også smøre inn gummien med pleiemiddel for gummi eller annet pleiemiddel som inneholder silikonolje.