Løping i fjellet
Ta terrengløpingen til et nytt nivå ved å ta en flerdagstur i fjellet. Fjelløping er en flott måte å komme seg lenger ut i terrenget og nyte naturen på. Det krever ikke mye pakking og gir en utrolig følelse av frihet.
Pakking for løping i fjellet
Rute: Abisko - Kårsavagge - Låktatjåkka - Måndalen - Abisko
Lengde på løpeturen: 2 dager
Pakkeliste klær:
- Funksjonelt undertøy (1 par til å løpe i, 1 par til å skifte med)
- T-skjorte eller langermet t-skjorte i ull (1 til å løpe i, 1 til å skifte til)
- Ullundertøy
- Sokker (1 par til å løpe i, 1 par til å skifte med)
- Treningstights/shorts
- Mellomlag (overdel), for eksempel en lett jakke
- Vindjakke
- Skallbukse
- Hansker (vanntette)
- Buff
- Lue
Pakkeliste - utstyr og mat:
- Kart og kompass
- Stormkjøkken (lettvekt)
- Spork
- Kopp/drikkeflaske
- Mat (se nedenfor)
Mat til løping i fjellet
Vi forbereder noen gulrotscones til å spise den første dagen som vi har med oss i vokspapir, så blir det frysetørket mat til middag og frokost. Til lunsj blir det scones og energibarer, ettersom vi løper hele tiden vil vi ikke spise for mye midt på dagen. Det er bedre å ha med for mye snacks enn for lite.
Terrengløping på Kungsleden
Calle Brodén var tidligere butikksjef på Naturkompaniet i Odengatan. Han liker aktiviteter med høy puls både sommer og vinter.
Hvordan kom det seg at du ville løpe hele Kungsleden?
– Jeg fikk ideen året før da jeg var på tur i Sarek og kom over Kungsleden ved Saltoluokta. Jeg ble motivert av at den var både fysisk og mentalt utfordrende. Det er noe spesielt med å gjøre anstrengende ting i et vakkert og ofte krevende miljø.
Hvordan gikk det?
– Det var tøft. Jeg gikk og løp i seks dager og 22 timer. Det betyr 1,5 maraton om dagen. Jeg pakket lett for at det ikke skulle bli for tungt, med et lite enmannstelt, frysetørket mat, velling og nypesuppe. Været varierte fra 24 grader om dagen til minusgrader og frost på teltet om natten.
Hva skiller terrengløping fra annen løping?
– Det foregår i ubehagelig eller elendig terreng. Underlaget varierer veldig, så du må senke farten og være forsiktig med hvor du setter føttene, for det kan dukke opp røtter og steiner. Du kan ikke presse på som du ville gjort på en bane eller asfalt. Terrengløping er hardere enn vanlig løping fordi underlaget gir etter, noe som krever mer energi enn for eksempel asfalt.
Foto: Agnes Maltesdotter