Skitur med hund

Å ta med hunden på skituren er moro for både deg og din beste venn. Peter Wikberg fra Naturkompaniet-butikken i Åre gir sine beste tips for skikjøring med hund. Peter og hans kone Lisa tar ofte med deres hund Budda på skitur. Ingen er mer fornøyd enn Budda selv.

– Han elsker langdistansesporet! Når hundeselen og skiene er med og vi svinger inn i Ullådalen, begynner han å ule i bilen. Så lenge det går unna, vil han bare løpe på, med et stort smil og tungen ute, men så fort det kommer en oppoverbakke, er det mye ved siden av sporet som blir interessant. Det er veldig gøy at han tåler å trekke slik, og som hundeeier er det fantastisk å se han løpe og ha det gøy. Noen ganger blir det bare turski, men når vår begynner å komme, er det også deilig å kunne krype sammen alle tre på et liggeunderlag og bare nyte været og utsikten, sier Peter.

Bruk potesokker & sele på hunden

Det er et par ting å tenke litt ekstra på før du seler opp hunden og setter ut i skisporet.

  • Potesokker - Mange hunder trenger potesokker, små sokker for føttene, slik at det ikke setter seg fast så mye snø under potene. Noe som kan gjøre det vanskelig for hunden å løpe.
  • Sele - Bruk sele på både hunden og deg selv. Slik slipper du å måtte holde i både staver og bånd. I tillegg får god trekkehjelp i sporet.
  • Mat - Ta med mat hvis du skal ut på en lengre tur. Buddas favoritt er frysetørket hundemat i form av en lammeleverblanding.
  • Båndtvang - Det er greit å huske på at det er båndtvang mellom 1. april og 20. August, og du kan da ikke ha hunden løs. Budda er, likevel, alltid i bånd på fjellet. Peter og Budda tar ofte turer på tre eller fem kilometer i Bjørnen i Åre eller går til Ullådalen hvis været tillater det.

    - Ullådalen er fantastisk fin for litt lengre turer. Spesielt når det er tøffere slik at du kan forlate sporet og gå litt rundt som du vil. Jo lenger inn i sesongen, desto mer tåler både vi og Budda, da blir det også lengre dager på ski..

    Foto: Gösta Fries | Tekst: Jennie Aquilonius