Klar for fjellskitur

Har du blitt bitt av turbasillen og drømmer om å oppleve fjellheimen på vinteren også? Da er det få ting som slår et eventyr på fjellski. Her går vi gjennom noen ting som er bra å tenke på for at første turen skal bli så sikker og herlig som mulig.

Fjellskiene

Tur- og fjellski er bredere og mer stabile enn vanlige langrennsski, noe som er funksjonelt i mange ulike snøforhold og terreng. Fjellski pleier å være 50-60 mm brede. Tenk på at ski som er bredere enn 55 mm ikke passer i oppkjørte skispor. For bæreevnens skyld er det bra med ski som er 15-30 cm lengre enn deg selv, men jo bredere ski man har, desto kortere lengde bør det være. Lengden på stålkantene varierer også mellom ulike modeller. Lengre stålkant gir en tyngre ski, men på den andre siden underletter det for utforkjøring. Sørg for å teste skiene med all opp-pakning på deg slik at spennet på skiene blir riktig utfra denne vekten.

Stavene

Holdbarhet og slitestyrke er viktig på fjellet, der en brukket stav kan medføre store problemer. Stavenes lengde er en individuell smakssak, men at den når til armhulen er et godt utgangspunkt. Store trinser er bra for bæreevnen i dyp snø, og brodden bør være av metall slik at den gir feste på is. Håndtaket bør være av et materiale som ikke leder kulde, f.eks. kork eller plast, og håndreimen skal være justerbar slik at du kan tilpasse den etter tykkelse på hanskene dine.

Sko & bindinger

Turskiskoene skal være stabile, behagelige og holde føttene varme. Turbindingene skal være kraftige slik at de holder både på flatmark og utfor. Det finnes både kabelbindinger og tåbindinger for fjellski. Kabelbindinger er svært sikre i sin funksjonalitet og et populært valg for lengre turer, ekspedisjoner og turer med mye utforkjøring. En tåbinding er enkel når det kommer til funksjon og lett å bruke. De passer bra for turer i spor og kortere turer i terreng som ikke er altfor kupert. Det kan være smart å ha samme bindingssystem på både turski og turskøyter, slik at du kan bruke samme støvler til begge aktivitetene.

Å kle seg etter været

Som alltid så er det lag på lag-prinsippet som gjelder. Fukttransporterende ullundertøy, varmt mellomlag og skallplagg som holder hardt vær ute. Ekstra forsterkningsplagg, som for eksempel en dunjakke, er godt å ta på seg når man tar en matpause og om temperaturen synker. Tynne ullsokker innerst holder føttene tørre og en tykkere yttersokk minsker risikoen for gnagsår. Skibriller er godt å ha når det snør og solbriller trengs når være er fint, spesielt på våren når solen reflekteres i snøen.

Finn frem

Kart og kompass skal alltid være med når man begir seg ut på tur. Tren på navigering før dere drar ut på fjellet og planlegg turen nøye. Som nybegynner er det lurt å følge markerte ruter, men med litt mer erfaring gir fjellet også enorme muligheter for å gå utenfor allfarvei. Et kart i mobilen kan være et godt tillegg til det fysiske kartet, men da bør det digitale kartet være ferdig nedlastet før turen starter.

Tenk på sikkerheten

Gi alltid beskjed om din tur før du drar, hvor ruten går og hvor lenge du/dere kommer til å være borte. Holdt deg oppdatert på værprognoser og snøskredfaren i området du skal gå i. Været slår raskt om på fjellet så vær alltid forberedt på det uventede. Ta med deg vindsekk og spade, det er bra å ha både for å grave ut sitteplasser i le til pausen, og om nødvendig, en nødbivuakk. Å ha med en oppladet mobiltelefon er bra, men tenk på at det ofte er dårlig dekning på fjellet og at batteriet på mobilen fortere blir tomt i kulden.

Pakk lett

Ikke ta med flere ting enn nødvendig. Å gå på ski med tung ryggsekk er krevende både i nedoverbakke og på flatmark. På en lengre tur hvor det trengs mer utstyr er pulk å foretrekke. Ikke glem fellene til skiene hvis du gå med pulk, ellers kan stigningene bli for vanskelige. Ha alltid med førstehjelpsskrin.

Barnevennlig

Som med fotturer er langrenn noe hele familien kan gjøre sammen. De aller minste kan sitte i pulken, mens de større barna kan gå på ski selv. Bare sørg for å skreddersy turen til barna. Siden de minste ofte leker mer i snøen og blir våte, er ekstra sokker og votter gode å pakke med. Fyll på med energi under turen for å holde humøret og energien oppe. Rosiner, nøtter, sjokolade og andre godsaker fungerer godt som ekstra drivstoff.

Allemannsretten?

Hold deg oppdatert på gjeldene lover og regler for det aktuelle området. I naturreservater og nasjonalparker kan det være lokale regler som man må følge. Det kan også være ulike regler for ulike tider på året, som fyringsforbud og om hunder er lov eller ikke.