Trail running - 10 tips
Enkelt, variert og forfriskende for både kropp og sjel. Trail running er det perfekte alternativet for deg som ønsker å gjøre løpeturen til en naturopplevelse. Her deler vi våre 10 beste tips for en flott løpetur i naturen.
1. Hva er trail running?
Trail running handler om å bevege seg gjennom naturen raskere enn i gangtempo. Det kan være i et naturområde utenfor huset eller som en flerdagstur med fjelløping. Løping i naturen er variert, og ingen stier eller terreng er like. Underlaget er som regel mykt, noe som gir en støtdempende effekt. Fordi du må tilpasse steget til terrenget, får flere muskler jobbe, og løpingen blir mer skånsom. I tillegg senker det stressnivået i kroppen å være i naturen.
2. Krevende naturopplevelse
Å løpe i uasfaltert terreng eller på opptråkkede stier er en opplevelse som er veldig forskjellig fra den vanlige løpeturen på asfalt blant hus og biler. På stiene slipper du å tenke på prestasjoner, personlige rekorder og kilometertider, og du kan konsentrere deg fullt og helt om steinene, røttene og greinene langs veien. Hvis du vil tenke på noe annet enn prestasjonen, er et tips å legge igjen treningsklokken hjemme når du er ute. Gi deg selv en rolig løpetur i utfordrende og inspirerende natur.
3. Reduser tempoet ditt
Siden underlaget er mer utfordrende og variert enn for eksempel asfalt, er det viktig at du tilpasser tempoet. Noen ganger kan det til og med være nødvendig å gå for å komme forbi de vanskeligste partiene. En kilometer terrengløping kan ta fem minutter eller over femten minutter, avhengig av forholdene der du løper. Trail running handler mer om hvor lang tid du bruker der ute enn tempoet du holder i terrenget eller hvor mange kilometer du løper.
4. Se opp
Hvis du ikke er vant til å løpe i terreng, er det vanlig å se ned på føttene for å unngå å falle når underlaget blir vanskeligere. Du vil få mye bedre flyt i løpingen hvis du tør å se 5-10 meter foran deg. Hjernen din vil registrere ujevnheter lenger fremme som du uansett vil klare å parere. Med blikket rettet lenger frem blir holdningen din bedre, og flyten i løpingen kommer mer naturlig.
5. Gjør skrittene kortere
Når du løper i ujevnt terreng, tar du ofte flere skritt per minutt enn på for eksempel asfalt. Dette skjer ofte naturlig når underlaget blir mer variert og kupert. Kortere skrittlengde skaper bedre flyt i sporet, og den økte skrittfrekvensen gjør at du raskere kan endre retning eller korrigere skrittet ditt hvis terrenget og underlaget krever det. En raskere skrittfrekvens er også nyttig når du løper i oppoverbakker.
6. Velg de riktige skoene
Terrengløpesko er utviklet for å gi godt grep på vått, glatt og ujevnt underlag. Gummiblandingen i sålene er annerledes enn i tradisjonelle sko, og de dype mønstrene i sålen bidrar også til bedre grep i løypa. Noen trailsko er litt stivere, noe som gir stabilitet og beskytter foten. Valget av løpesko har først og fremst å gjøre med terrenget du skal løpe i, hvilke mål du har med løpingen og hvor langt du skal løpe.
7. Utstyr som passer deg
Bruk løpeklær og utstyr som du føler deg komfortabel med å løpe i. Når du har begynt å løpe i terrenget, kan du teste deg frem og se hvilke typer klær som føles bra på kroppen når du løper. Følg med på værmeldingen, og husk at du fort blir kald når du stopper opp og kroppen går tom for energi. Hvis du skal være ute lenge, bør du pakke med deg et klesskift, vann og en matbit i en løpesekk.
8. Ryggsekk eller drikkevest?
En løperyggsekk eller -vest kan være en både praktisk og komfortabel følgesvenn på løpeturen. Prøv alltid ut sekken eller vesten ordentlig. Det viktigste når du velger en modell, er at den sitter komfortabelt, ellers kan løpeturen bli et ork. Velg en modell som er tilpasset din kropp og dine behov. Skal du løpe langt, trenger du en litt større sekk med plass til mye væske, energi, mobiltelefon, et skall i tilfelle dårlig vær og førstehjelp hvis uhellet skulle være ute. Løper du kortere distanser på rundt en time, er det ofte nok med en løpevest med plass til væske og mobiltelefon.
9. Staver eller ikke staver
De fleste staver som brukes til terrengløping, er laget av lett karbonfiber. Det er ingen vesentlig ekstra vekt å ta med et par når du skal løpe i brattere terreng. Stavene bidrar til å spare energi når du løper i oppoverbakker. Du kan enten sette inn én stav om gangen eller bruke dobbeltstabling for å få enda mer kraft. Stavene gir også en hjelpende hånd i nedoverbakker når du vil unngå hindringer, holde balansen eller bremse uten å belaste lårmusklene for mye.
10. Stopp opp langs veien
Ikke glem å oppleve naturen når du er ute og går. Enten du løper på fjellet, i skogen eller langs kysten, er det viktig å ta seg tid til å stoppe opp og nyte luktene og landskapet. Ta med deg litt sårt tiltrengt energi og kaffe på termos. Sett deg ned ved en innsjø, ta en velfortjent pause og fyll på med energi før du tar fatt på hjemturen. Og opplevelsen blir ofte enda større hvis du løper sammen med en venn.
Tekst: Andreas Björkman | Foto: Agnes Maltesdotter