Hvordan plukke sopp?

Sopp lever i symbiose med trærne, så hvis du lærer hvilke trær og sopp som trives sammen, vet du hvor du skal begynne å lete. Eldre skoger er best, men de blir dessverre færre og færre. Et annet godt tips er nordlige skråninger, som ofte er fuktigere. Og hold øye med været! Når det har regnet en lengre periode, kommer soppene vanligvis frem etter noen uker. Husk å aldri spise noe du ikke er helt sikker på.

Regel nummer én. Plukk aldri sopp du er usikker på, og plukk hele soppen slik at du ser rotbasen og kan avgjøre hvilken sort du har plukket. Plukk unge og sunne sopp. Ved å lukte på soppen kommer du langt, og kan unngå mulige feilplukk. De fleste sopper er gode matsopp, bortsett fra gallsopp og pepperrørsopp. Rens soppene i skogen med en soppkniv og sorter dem i små esker eller mindre papirposer. Hvis du ikke tar vare på soppen med en gang når du kommer hjem, bør du oppbevare den kjølig slik at bakterier ikke fester seg.

Sopptips for nybegynnere:

 • Kjøp en god bok om sopp og ta med deg.
 • Bli kjent med de farligste artene, slik at du trygt kan unngå dem.
 • Plukk opp hele soppen, da blir den lettere å identifisere.
 • Bare plukk det du vil beholde og kan tilberede eller oppbevare.
 • Unngå hvite sopp helt.
 • Ikke plukk brune sopp med brune skiver på undersiden.
 • Se opp for sopp som er røde eller rosa på undersiden.
 • Vær generelt mer forsiktig med skiver enn supper.
 • Spør venner og sjekk flere kilder om du skal spise, aldri spis noe du er usikker på!
 • Forbered deg før du går ut, slik at du kan ta vare på det du finner.
 • Rengjør ferdig i skogen mens du plukker, da blir det mindre arbeid hjemme.

Kantarell

Vokser: Den gule kantarellen vokser blant mose og gress, i bar- og løvskog i nesten hele Norge. Ofte dukker den opp allerede i juni-juli og kan bli funnet helt frem til november på senhøsten.

Bruk: Det finnes utallige oppskrifter på kantareller, men en gitt klassiker er smørstekt kantarell på toast.

Kjennetegn: Kantarellen er relativt sikker å plukke da den nesten ikke kan forveksles med noen annen uspiselig sopp. En lignende sopp er narrkantarellen, også kalt falsk kantarell, som er litt sterkere i fargen og mykere i kroppen. Narrkantarellen er ikke giftig, men det er ikke en matsopp.

Traktkantarell

Vokser: Traktkantarell, også kalt høstkantarell, begynner å komme frem i september og kan plukkes langt inn i november. Den trives i mose-, bar- og blandingsskog.

Bruk: Matsopp, god til smørsteking. Tørk og spar til vinterens gryter, eller stek og legg på smørbrød rett når du kommer hjem fra soppturen.

Kjennetegn: Tynn, traktformet lue med gule til grå åser på undersiden. Foten er hul og brungul til gul. Det finnes ingen giftige sopp som ligner traktkantarell, men det har skjedd at den ved et uhell er blitt forvekslet med topp giftspinn som er dødelig giftig. Disse er så forskjellige at forvirring sannsynligvis skjedde på grunn av uaktsomhet eller uaktsomhet.

Steinsopp

Vokser: Steinsoppen kommer tidligst frem i juni, og vokser frem til september. Den trives best i løv- og barskog.

Bruk: Steinsoppen er en ypperlig matsopp, med god smak. Soppen kan vokse opp til 15 cm i høyde, og stilken gir god smak. Steinsoppen er lett anvendelig og kan brukes i retter som, pasta, gryteretter, supper og på pizza.

Kjennetegn: Steinsoppen er lett å kjenne igjen på den bruke hatten, den tykke stilken og den gråaktige rørlaget som etter hvert blir gult. Det lønner seg å plukke soppen ung, da den lett kan bli markstukken.

Konserver & oppbevar sopp

Det er mange godbiter å finne i naturen når høsten kommer. Men hva får du plukke og hvordan går du frem? Vi hjelper deg fra høsting til konservering og oppbevaring.

Plukk helst når morgendagen har tørket opp, da er risikoen for mugg og dårlig høst minst. Bruk en luftig kurv når du plukker sopp og en soppkniv for å pusse soppen. Ikke plukk sopp i plastposer, det gjør at den svetter og bakterier begynner å trives, noe som kan ødelegge soppen. Plastposen er derimot bra når du plukker ville urter fordi de får beholde sin fuktighet. Ville planter kan oppbevares i separate papirposer ved plukking. Behandle avlingen så raskt som mulig. Skyll, rengjør og puss umiddelbart når du kommer hjem.

Plukke & rengjøre soppen

Regel nummer én. Plukk aldri sopp du er usikker på, og plukk hele soppen slik at du ser rotbasen og kan avgjøre hvilken sort du har plukket. Plukk unge og sunne sopp. Ved å lukte på soppen kommer du langt, og kan unngå mulige feilplukk. De fleste sopper er gode matsopp, bortsett fra gallsopp og pepperrørsopp. Rens soppene i skogen med en soppkniv og sorter dem i små esker eller mindre papirposer. Hvis du ikke tar vare på soppen med en gang når du kommer hjem, bør du oppbevare den kjølig slik at bakterier ikke fester seg.

Frys, tørk eller legg inn?

Stek soppen uten matfett og frys inn når væsken har fordampet. Noen sopp, for eksempel karljohan, kan også fryses i stykker i to millimeter tynne skiver i lengden. Tørking av sopp gjøres best i en teppetørker, i ovnen med lokket på glans- eller bakepapir i romtemperatur.

Forleng holdbarheten

Tørkede urter, bær og sopp har det aller best når de oppbevares tørt, mørkt og kjølig, i en tett lukket og godt rengjort glasskrukke. Steriliser glassbeholderen ved å koke den eller sette den i ti minutter ved hundre grader i ovnen.

Tips: skogsskafferiet.se