Hovedinnhold

Egenberedskap - slik forbereder du deg

Ved avbrudd i viktige tjenester er det lurt å være selvforsynt i noen dager. Her kan du lese om prepping og finne utstyr som kan være nødvendig i tilfelle en krise eller samfunnsforstyrrelse.

1. Hold styr på soveposen din

Det er viktig å holde varmen. Ha en sovepose liggende hjemme på et sted der du kan finne den selv om det er mørkt. Tepper og dyner fungerer selvsagt også, men en sovepose er enda bedre til å holde deg varm. Funksjonelle klær som en varm ullgenser eller en tynn dunjakke er også svært nyttige.

2. Ild mot fuktigheten

Det er sjelden kulden som føles verst når strømmen går. Det er fuktigheten. Å gjøre opp ild på en eller annen måte hjelper. Tenn telys, et utekjøkken eller et bål hvis du har tilgang til komfyr, peis eller ildsted. Men ikke ta med grillen inn. Den bruker for mye av rommets oksygen og produserer for mye sot til å være en sunn varmekilde.

3. Ikke sløs med varmen

Hvis du bor i et hus, må du ikke prøve å holde hele huset varmt. Gjør som i gamle dager og samle deg på kjøkkenet. Lukk dørene og varm opp kun det rommet, med de varmekildene du har og med din egen kroppsvarme. Lag mat der og sov der, tett sammen. Da hjelper dere hverandre med å holde varmen.

4. Oppbevar vann

Oppbevar drikkevann i beholdere av matkvalitet på et mørkt og kjølig sted, og bytt det ut hver tredje måned. En familie på fire trenger minst ti liter vann om dagen, men alt er bedre enn ingenting. Hvis du ikke har overskudd til å lagre vann, bør du i det minste ha dunker slik at du kan hente vann hvis kommunen stiller opp med tankbiler. Et vannrensefilter er ikke bare nyttig for friluftslivet, det er også et godt produkt for vannrensing å ha hjemme hvis du er usikker på kvaliteten på vannet du har lagret.

5. Trygt med vanlig mat

Ha mat hjemme slik at du slipper å handle inn for en uke. Tenk på det som godt og vanlig. Når du er trist og redd på grunn av det som skjer rundt deg, er det trygt å spise mat som du er vant til og som er enkel å tilberede. Dette gjelder spesielt for barn. Hvis de liker makaroni og ketchup til hverdags, kan du servere det selv i en krise.

6. Rask og energirik

Oppbevar mat som krever så lite vann og så lite drivstoff som mulig å tilberede. Ris er god og energirik mat, men det krever vann og tar lang tid å koke. Gryn og nudler som du bare heller litt kokende vann over og lar stå, er bedre. Frysetørket mat eller hermetikk er også bra, hvis du liker det.

7. Drivstoff for en uke

Ha et utekjøkken hjemme og øv deg på å bruke det. Når strømmen går, er utekjøkkenet din måte å lage mat på, men det er også en varmekilde. Sørg for at du har nok drivstoff hjemme til en ukes matlaging og litt ekstra til oppvarming.

8. Bli enige om rutiner

Husk at mobiltelefonen fort kan bli ubrukelig. En oppladet powerbank er bra å ha liggende for å lade telefonen, men det er også sannsynlig at nettverket er påvirket og kan være vanskelig å bruke. Snakk med familien på forhånd om hva dere skal gjøre hvis dere ikke får kontakt med hverandre. Hvor skal dere møtes? Skal barna bli på skolen eller gå hjem? Snakk med skolen om hvilke regler og rutiner de har. Ikke bekymre deg for mye hvis du ikke får tak i dine nærmeste. Det betyr ikke nødvendigvis det verste. De kan bare være opptatt med praktiske ting eller ha en død telefon.

9. Fysiske kart

Ha fysiske kart over nabolaget ditt hvis du ikke kjenner alle gatene ut og inn. Ofte vil kommunen opprette oppsamlingsplasser, informasjonssentre og vannutdelingspunkter og formidle en adresse til disse, for eksempel via radio. Det kan være nyttig å kunne finne veien dit selv uten Google maps.

10. Tenk på hygienen

Tenk på hvordan du skal ivareta hygienen hvis vannet blir skrudd av. Våtservietter som du gnir godt, holder en stund. Det kan finnes en innsjø i nærheten hvis vann kan brukes i toalettet. Gjenbruk vann på så mange måter som mulig. Oppvaskvann kan brukes til å spyle toalettet, pastavann kan brukes til å vaske opp, og så videre.

11. Friluftsliv viser vei

Sist, men ikke minst - interesser deg for friluftsliv. Mye av denne kunnskapen og utstyret får du med deg på farten.

4 smarte flerbruksdingser

Mange produkter er utviklet for friluftsliv, men fungerer like godt hjemme.

1. Førstehjelpsskrin

Skrap, kutt og forstuinger. Små uhell skjer alltid både hjemme og på eventyr i skog og mark. Derfor er det godt å alltid ha et velfylt og fargerikt førstehjelpsskrin lett tilgjengelig. Legg gjerne til ting i vesken som ikke er inkludert i basisutstyret - for eksempel insektsmidler, solkrem eller smertestillende. Da har du et sett som passer til akkurat dine behov.

2. Hodelykt

En lommelykt er vel og bra. Men hvorfor ikke investere i en god hodelykt, slik at du har hendene fri når du trenger lys i mørket. Den kommer godt med hvis strømmen går hjemme, eller hvis du må ut i hagen etter mørkets frembrudd. Den er også et must i enhver friluftsgarderobe - når du skal på telttur eller løpe en tur i skogen om kvelden.

3. Stormkjøkken

Med et stormkjøkken i sekken er du garantert varm og energigivende mat på tur, enten du er ute på dagstur eller på ukelang fjelltur. Stormkjøkkenet fyller også en viktig funksjon hjemme. Nesten alt utstyret i et moderne kjøkken slutter å fungere under et strømbrudd. Med et stormkjøkken kan du få i deg sårt tiltrengt mat til strømmen kommer tilbake.

4. Multiverktøy

Kjøp en kniv, en tang, en flaskeåpner, en boksåpner og en skrutrekker. Eller gå for et multiverktøy med mange flere verktøy i ett. Det er alt du trenger å ha med deg ut i naturen for å løse både forventede og uventede oppgaver. Dette gjelder selvfølgelig også hjemme. Et multiverktøy løser både små og store utfordringer som dukker opp.