På tur med hund

Ved å gå på tur med hunden får vi en sjanse til å oppleve nysgjerrigheten og eventyrlysten deres. Hunden stopper for å utforske ting vi ellers aldri ville ha sett og tar veier vi normalt ville ha gått rundt. Deres tilstedeværelse forgyller hvert øyeblikk, og de utfordrer oss til både å se og gjøre mer.

Planlegg turen

På en kortere tur kan hunden ha sin vanlige hundesele og bånd, men hvis du ønsker å gå lengre distanser eller kanskje være ute i flere dager, trenger hunden litt mer utstyr:

  • Hvis hunden skal hjelpe til med å bære sitt eget utstyr eller mat, er en velsittende kløveveske, en slags ryggsekk for hund, til stor hjelp.
  • Potesokker beskytter hundens poter i steinete eller vanskelige terreng. Også hvis du skal gå i snø, sand eller der bakken er veldig varmt.
  • Noen hunderaser trenger hjelp til å holde varmen ved kaldt eller vått vær. Tenk lag på lag også når det gjelder hundebekledning, så kan du tilpasse lagene etter sesonger og temperatur.

På samme måte som du trenger å gå inn i turstøvlene dine og trene for å klare å gå lengre distanser, er det en god idé å la hunden venne seg til å ha vesker på ryggen eller sko på potene før det er på tide å bruke dem på fotturer. Hold styr på hva hunden din tåler og gjør distansene med oppakning gradvis lengre. Hunder kan som regel bære 25 % av kroppsvekt i en veske.

Pakke for tur med hund

På stien er hundens behov ganske likt vår eget: mat, vann og utstyr tilpasset været og terrenget. Førstehjelp-sett er også et must.

Sjekk været og temperaturen før du drar, slik at hunden din kan være like godt forberedt som deg. Pakk ekstra vann hvis det skal bli varmt, teppe hvis det skal bli regn eller kaldt og, selvfølgelig, turgodteri.

Etterlater ingen spor

Etterlat så få spor som mulig når du leker og utforsker omgivelsene, og sørg for at andre også får en uberørt naturopplevelse. Dette betyr blant annet at du skal plukke opp etter hunden din og kaste avfallet i en beholder som er beregnet til formålet. Pakk ned det du pakker opp! Andre ting som er relatert til hunden som du bør tenke på er å respektere og gi plass til (i stedet for å jakte) andre dyr i omgivelsene og vise hensyn til andre gjennom god oppførsel, vett og etikette.

Vær oppmerksom på hunden

En tursti ser annerledes ut fra hundens perspektiv sammenlignet med din egen. Det er mange nye dufter å utforske, busker å løpe gjennom og pinner å tygge på.

Hold et øye med de tingene og stedene som hunden din utforsker. For det meste får du bare en god latter når den finner noe, men noen ganger kan oppmerksomheten din være avgjørende for å stoppe den fra å spise noe upassende eller ende opp i en farlig situasjon.

Etter fotturen (eller regelmessig på lengre fotturer) bør du se etter flått, frø eller skader på hunden din. Ved å finne og ta hånd om disse tingene tidlig, reduserer du risikoen for verre problemer på et senere tidspunkt.

Ha det gøy med hunden

Å gå på tur med hund er en fantastisk mulighet til å utforske nye områder sammen, men det kan føles litt skremmende hvis du aldri har gjort det før. Forbered deg så godt du kan på forhånd, men vær forberedt på å være fleksibel dersom planene må endres.

I tillegg hjelper det å ha litt tålmodighet og en god sans for humor. Dere skaper minner sammen og styrker forholdet deres – det er det som gjør det så moro!