HovedinnholdSalg – Gjør et kupp på turklær & turutstyr »

Isbading

Stadig flere oppdager fordelene med isbading, eller kaldbad som det også kalles. Mange rapporterer om økt velvære og den beroligende effekten av kaldt vann. Den store dosen endorfiner som frigjøres under vinterbadingen tilsvarer 20 minutters løping, en effekt som varer i flere timer. Men vinterbading er ikke bare bra for helsen, det er også en morsom måte å treffe likesinnede på og har nærmest blitt en folkebevegelse. Hvis du er en nysgjerrig nybegynner, har vi samlet litt inspirasjon og tips om kalde bad, slik at du kan ta din første svømmetur i selskap med snødekte grantrær.

Hva skjer i kroppen under isbadingen?

Mange velger å vinterbade. Det kalde vannet gir et sjokk som skaper endorfiner i kroppen, som vi alle vet gir oss en god følelse. Endorfiner kan gi midlertidig smertelindring og antidepressive effekter. Når du går i det kalde vannet, trekker blodårene seg sammen, og kroppen fokuserer på å varme opp vitale organer som hjertet. Pulsen og blodtrykket stiger. Når du kommer opp av vannet, åpner blodårene seg igjen, og blodet transporteres tilbake i kroppen. Det er dette du opplever som en varmende følelse etter det kalde badet.

Hvor lenge bør jeg bruke på et isbading?

Et vinterbad kan vare alt fra noen sekunder til noen minutter. Selv om du føler at du klarer å ligge i vannet lenge, bør du ikke ta noen sjanser og presse deg selv, da det er fare for nedkjøling og kramper.

Hvem bør ikke isbade?

Hvis du har hjerte- og karsykdommer, kan vinterbading være risikabelt fordi du kan oppleve en midlertidig økning i blodtrykket. Det er heller ikke helt sikkert at du bør vinterbade hvis du er gravid. I disse tilfellene, eller hvis du av andre grunner er usikker, anbefaler vi at du rådfører deg med legen din før du tar steget.

Isbading og kald bading

Emil Duvander er selger i Naturkompaniets butikk i Lund og en erfaren vinterbader.

Hvordan ble du hektet på isbadingen?

- Jeg er oppvokst ved sjøen i Lomma og har alltid svømt året rundt. Mange liker å svømme om morgenen, men jeg foretrekker å svømme om kvelden - helst når det er stjerneklart og bekmørkt i vannet. Etterpå pleier jeg å sitte en stund og drikke te og nyte stillheten. Det er veldig meditativt å stoppe opp og være i øyeblikket, noe jeg ellers er ganske dårlig på i hverdagen.

- Det sies at kalde bad er bra for immunforsvaret og smertelindring. Jeg opplever også at jeg sover mye bedre etter et kveldsdyp.

Har du noen tips til nybegynnere som vil prøve seg på isbading?

- Svøm alltid sammen med noen andre i begynnelsen, og ta det rolig. Hvis du ikke har vinterbadet før, kan det være lurt å starte med kalde dusjer for å se hvordan kroppen reagerer.

- Ta på deg badetøyet før du drar hjemmefra, slik at du unngår å miste varmen mens du skifter. Det er lett å få et adrenalinkick før du hopper uti, men prøv å ta det med ro på forhånd, gå sakte uti og pust rolig. Og unngå å gå under med hodet i starten.

Finnes det noe utstyr som gjør isbadingen enklere?

- Lue, votter eller hansker og svømmesko er bra fordi det er disse kroppsdelene som lettest mister varme, spesielt hvis det blåser. Det er også lurt å ta med en termos med te og et varmt klesskift, slik at du kan sette deg ned en stund.

Tekst: Annika Goldhammer | Foto: Peter Kroon