
Plukk sopp for nybegynnere
Sopp lever i symbiose med trærne, så hvis du lærer hvilke trær og sopp som trives sammen, vet du hvor du skal begynne å lete. Eldre skoger er best, men de blir dessverre færre og færre. Et annet godt tips er nordlige skråninger, som ofte er fuktigere. Og hold øye med været! Når det har regnet en lengre periode, kommer soppene vanligvis frem etter noen uker. Husk å aldri spise noe du ikke er helt sikker på.

Sopptips for nybegynnere:
• Kjøp en god bok om sopp og ta med deg.
• Bli kjent med de farligste artene, slik at du trygt kan unngå dem.
• Plukk opp hele soppen, da blir den lettere å identifisere.
• Bare plukk det du vil beholde og kan tilberede eller oppbevare.
• Unngå hvite sopp helt.
• Ikke plukk brune sopp med brune skiver på undersiden.
• Se opp for sopp som er røde eller rosa på undersiden.
• Vær generelt mer forsiktig med skiver enn supper.
• Spør venner og sjekk flere kilder om du skal spise, aldri spis noe du er usikker på!
• Forbered deg før du går ut, slik at du kan ta vare på det du finner.
• Rengjør ferdig i skogen mens du plukker, da blir det mindre arbeid hjemme

Sopptips for nybegynnere:
• Kjøp en god bok om sopp og ta med deg.
• Bli kjent med de farligste artene, slik at du trygt kan unngå dem.
• Plukk opp hele soppen, da blir den lettere å identifisere.
• Bare plukk det du vil beholde og kan tilberede eller oppbevare.
• Unngå hvite sopp helt.
• Ikke plukk brune sopp med brune skiver på undersiden.
• Se opp for sopp som er røde eller rosa på undersiden.
• Vær generelt mer forsiktig med skiver enn supper.
• Spør venner og sjekk flere kilder om du skal spise, aldri spis noe du er usikker på!
• Forbered deg før du går ut, slik at du kan ta vare på det du finner.
• Rengjør ferdig i skogen mens du plukker, da blir det mindre arbeid hjemme

Kantarell
Vokser: Den gule kantarellen vokser blant mose og gress, i bar- og
løvskog i nesten hele
Norge. Ofte dukker den opp allerede i juni-juli og kan bli funnet helt frem til november
på senhøsten.
Bruk: Det finnes utallige oppskrifter på kantareller, men en gitt
klassiker er smørstekt
kantarell på toast.
Kjennetegn: Kantarellen er relativt sikker å plukke da den nesten ikke
kan forveksles
med noen annen uspiselig sopp. En lignende sopp er narrkantarellen, også kalt falsk
kantarell, som er litt sterkere i fargen og mykere i kroppen. Narrkantarellen er ikke
giftig, men det er ikke en matsopp.

Traktkantarell
Vokser: Traktkantarell, også kalt høstkantarell, begynner å komme frem
i september og kan plukkes langt inn i november. Den trives i mose-, bar- og
blandingsskog.
Bruk: Matsopp, god til smørsteking. Tørk og spar til vinterens gryter,
eller stek og legg på smørbrød rett når du kommer hjem fra soppturen.
Kjennetegn: Tynn, traktformet lue med gule til grå åser på undersiden.
Foten er hul og brungul til gul. Det finnes ingen giftige sopp som ligner
traktkantarell, men det har skjedd at den ved et uhell er blitt forvekslet med topp
giftspinn som er dødelig giftig. Disse er så forskjellige at forvirring sannsynligvis
skjedde på grunn av uaktsomhet eller uaktsomhet.

Steinsopp
Vokser: Steinsoppen kommer tidligst frem i juni, og vokser frem til
september. Den trives best i løv- og barskog.
Bruk: Steinsoppen er en ypperlig matsopp, med god smak. Soppen kan
vokse opp til 15 cm i høyde, og stilken gir god smak. Steinsoppen er lett anvendelig og
kan brukes i retter som, pasta, gryteretter, supper og på pizza.
Kjennetegn: Steinsoppen er lett å kjenne igjen på den bruke hatten, den
tykke stilken og den gråaktige rørlaget som etter hvert blir gult. Det lønner seg å
plukke soppen ung, da den lett kan bli markstukken.

Kantarell
Vokser: Den gule kantarellen vokser blant mose og gress, i bar- og
løvskog i nesten hele
Norge. Ofte dukker den opp allerede i juni-juli og kan bli funnet helt frem til november
på senhøsten.
Bruk: Det finnes utallige oppskrifter på kantareller, men en gitt
klassiker er smørstekt
kantarell på toast.
Kjennetegn: Kantarellen er relativt sikker å plukke da den nesten ikke
kan forveksles
med noen annen uspiselig sopp. En lignende sopp er narrkantarellen, også kalt falsk
kantarell, som er litt sterkere i fargen og mykere i kroppen. Narrkantarellen er ikke
giftig, men det er ikke en matsopp.

Traktkantarell
Vokser: Traktkantarell, også kalt høstkantarell, begynner å komme frem
i september og kan plukkes langt inn i november. Den trives i mose-, bar- og
blandingsskog.
Bruk: Matsopp, god til smørsteking. Tørk og spar til vinterens gryter,
eller stek og legg på smørbrød rett når du kommer hjem fra soppturen.
Kjennetegn: Tynn, traktformet lue med gule til grå åser på undersiden.
Foten er hul og brungul til gul. Det finnes ingen giftige sopp som ligner
traktkantarell, men det har skjedd at den ved et uhell er blitt forvekslet med topp
giftspinn som er dødelig giftig. Disse er så forskjellige at forvirring sannsynligvis
skjedde på grunn av uaktsomhet eller uaktsomhet.

Steinsopp
Vokser: Steinsoppen kommer tidligst frem i juni, og vokser frem til
september. Den trives best i løv- og barskog.
Bruk: Steinsoppen er en ypperlig matsopp, med god smak. Soppen kan
vokse opp til 15 cm i høyde, og stilken gir god smak. Steinsoppen er lett anvendelig og
kan brukes i retter som, pasta, gryteretter, supper og på pizza.
Kjennetegn: Steinsoppen er lett å kjenne igjen på den bruke hatten, den
tykke stilken og den gråaktige rørlaget som etter hvert blir gult. Det lønner seg å
plukke soppen ung, da den lett kan bli markstukken.