Lag på lag-prinsippet

Å kle seg riktig under kalde forhold er svært viktig. Når man er utendørs på vinteren kan det være lett å kle seg feil, og hvis man fryser og svetter om hverandre blir opplevelsen sjeldent god. Det påvirker både humør og kroppen negativt. Et tips om du skal begi deg ut på anstrengende vinteraktiviteter, er å kle deg slik at du fryser bittelitt i det du går ut. Så fort du begynner å anstrenge deg så vil kroppstemperaturen også øke, og på den måten holder du deg varm, men ikke for varm. Begynn innenfra, nærmest huden, med lag 1.

Lag 1 – Innerlag

Lag 1 skal sitte inntil kroppen og har som oppgave å varme samtidig som det transporterer fukt bort fra kroppen. Fukt og svette tiltrekker seg kulde og bidrar fort til at du blir nedkjølt, derfor bør du aldri bruke bomull nærmest kroppen siden den tiltrekker seg væske og tørker langsomt. Sokker, underbukser og truser i bomull er ikke et godt alternativ. Ullundertøy og superundertøy er derimot gode valg.

Innerlag i ull

Ull kommer i ulike tykkelser og kvaliteter. Vi selger kun ullplagg av høy kvalitet. Merinoull er et godt alternativ, det klør ikke og er mykt og behagelig. Ull varmer til tross for at det blir vått og lukter ikke vondt selv om det har blitt behandlet røft og det har gått en stund siden forrige vask.

Innerlag i syntet

Syntetiske materialer har fordelen av å være svært hurtigtørkende og transporterer fukt bort fra kroppen. Etter en stund kan syntetiske plagg begynne å lukte. Da kan de vaskes på høy temperatur slik at lukten blir borte. Kombinasjoner mellom ull og syntetisk materiale forekommer og i disse tilfellene dras det nytte fra begge materialenes fordeler.

Lag 2 – Mellomlag

Lag 2 skal isolere og fungere ventilerende gjennom å frakte fukten ut samtidig som kroppsvarmen bevares så man ikke blir kald. Ull, fleece og andre syntetiske materialer samt ullblandinger er gode alternativer. Disse plaggene bør ha glidelåser og andre åpninger så du kan åpne og slippe ut overskuddsvarme når det er nødvendig. Husk at fleecegensere er svært lettantennelig så vær på vakt nær åpen ild. Under skallbuksene velger mange å kun ha underbukse/truse og stillongs. Et tips er å bruke et par forsterkningsshorts med korte bein over stillongsen for å holde varmen uten å svette for mye.

Lag 3 – Ytterlag

Lag 3 er det lag som skal holde regn, vind og andre ytre elementer borte. Det bør samtidig ha en evne til å slippe fukt ut gjennom å være i såkalte ‘pustende tekstiler’ som f.eks. Gore-Tex og Hydratic. Fuktutslipp kan også skje gjennom ventilasjonsåpninger. Turbukser og turjakker i bomull og syntetiske blandinger fungerer også utmerket som ytterplagg på vinteren. Fjällrävens G-1000-materiale står imot vind og en viss mengde snø samtidig som det puster. Lag 3 bør ha lett tilgjengelige lommer, justerbare bein og ermer samt justerbar hette.

Glidelåser og øvrige justeringer bør være konstruert slik at de er lette å håndtere selv når du har hansker eller votter på deg.

Lag 4 – Isolasjonslag

Lag 4 har som oppgave å fungere som et isolerende lag i pauser, stillestående aktiviteter eller når det er ekstremt kaldt ute og du vil minimere varmeutslipp fra kroppen. Disse isoleringsplaggene passer også for kalde vinterdager når du ikke vil ha flere lag på deg, men trenger et plagg å ta på deg når du f.eks. skal gå til jobben eller en tur med hunden. Det finnes både dun og syntetisk fyll. Dun finnes i ulike kvaliteter og blandinger, og generelt sett kan man si at jo mer dun og mindre fjær det er, desto bedre egenskaper får plagget.

Dun er komprimerbart, lett og gir mye varme. Ulempen med dun er at det mister sin varmeevne om det blir vått og fuktig. Risikoen for dette er riktignok mindre på vinteren ettersom luften er tørr og nedbør kommer i form av snø og ikke regn. Det finnes mange gode syntetiske alternativer til dun, som har gode varmeegenskaper og mer passende for våte miljøer.