Telte om vinteren

Det er få ting som slår det å overnatte ute i naturen, og å sove ute på vinteren er en fantastisk opplevelse for den som har forberedt seg godt. Vintereventyret får en ny dimensjon når man overnatter ute i det vakre vinterlandskapet. Nye lyder og en følelse av å være tett innpå naturen venter. Her deler vi på noen av våre beste tips for en vellykket overnatting på vinteren.

Vær forberedt

Alle er ulike når det gjelder kulde og det er vanskelig å gi nøyaktige tips som passer alle. For den som ønsker å sove ute på vinterstid for aller første gang så kan det være lurt å teste en natt først, gjerne med selskap og ikke altfor langt bort fra sivilisasjonen. På den måten vil du finne ut hva som fungerer bra for deg og hvilke ting du bør tenke på til neste gang. En annen måte å føle på hvordan det er å sove ute på vinteren er å sove ute noen netter tidlig på våren eller sen høst.

Kle deg riktig

Å holde seg varm og tørr er det viktigste, ellers blir det vanskelig å nyte turen. Sørg for at du er kledd med flere lag, på den måten kan du tilpasse antall lag til aktivitetsnivå. Bruk doble sokker, et tynt par innerst og et tykkere par ytterst. Disse hjelper deg ikke bare med å holde varmen, men de forebygger også mot gnagsår. Når det gjelder klær som skal bæres nære kroppen så er ull et godt valg av materiale, ullen puster samtidig som den holder deg passe varm.

Les mer om ullens egenskaper og om hvordan du klær deg med lag-på-lag-prinsippet.

Ryggsekk & pakking

På vinteren er det ofte mørkt når du skal finne noe i tursekken, derfor er det ekstra viktig å ha et gjennomtenkt system slik at du raskt finner det du trenger. Pakk i poser, gjerne i vanntette drybags, så finner du lettere det du leter etter. Her kan du lese mer om hvordan du velger riktig ryggsekk og hvordan du skal pakke ryggsekk. Med tiden kommer du til å få egne erfaringer om hva som passer best for deg.

I tillegg til de selvsagte tingene som klær, mat, turkjøkken, vintertilpasset brennstoff, telt, liggeunderlag og sovepose så er det noen ting som vi synes er viktige for å håndtere mørket og snøen på best mulig måte:

  • Vann – På vinteren må man smelte snø for å få vann, men tenk på at det krever mye brennstoff.
  • Hodelykt – Det blir mørkt fort og det er godt å ha frie hender.
  • Teltplugger for snø – Om det ikke er med i teltet fra før kan det være lurt å ta med noen ekstra.
  • Truger – Hvordan ser det ut der du skal være? Kan truger være et godt alternativ?
  • Spade – Å kunne måke snø er bra, både til forberedelse av teltplass og om noe uventet skulle skje. Du kan bli «snødd inn» i løpet av en natt.

Liggeunderlag

For å unngå kulde fra bakken er det en god idé å ta med seg to liggeunderlag, et tynnere i skumplast nærmest bakken og et oppblåsbart fylt med isolering ovenpå. Mange synes at reinsdyrskinn fungerer bedre som isolering underst, men det er også et spørsmål om hvor mye vekt du ønsker å ta med.

Sovepose

I stedet for en vintersovepose kan det fungere bra med to soveposer utenpå hverandre. Er det veldig kaldt så kan man ha en vintersovepose ytterst og en vanlig innerst. Bruk gjerne en soveposeliner/lakenpose inne i soveposen for ekstra varme og komfort. Et tips for skikkelige kalde netter er å legge dunjakken som en dyne utenpå soveposen og gjerne et skallplagg over fotenden.

Telt for vinteren

Velg et vintertelt eller et 4-sesongstelt. Et telt tilpasset vinterbruk har kraftigere stenger og noen ganger mulighet til å doble med stenger for økt stabilitet. Ytterduken, som er tilpasset snø, går helt ned til bakken. Innerduken et tett med mindre partier av mesh. Ventilasjonen sitter høyt opp og er gjennomgående.

Å slå leir

Finn en plass i le for vinden, men sørg også for at det ikke er en plass hvor snø lett samles. Trær gir god beskyttelse mot vind selv om det er en bit bort. Om du telter for nære et tre kan snødekte greiner eller store mengder snø falle på teltet, noe man helst vil unngå. Sørg også for at du har oversikt over leirplassen med tanke på snøskredfare.

Forbered underlaget gjennom å grave bort eller tråkke ned snø. Legg snø på ytterduken rundt teltet. For beskyttelse mot vinden kan du bygge en mur av snø noen meter fra teltet eller sette opp en tarp/presenning. Slå alltid opp teltet med kortsiden mot vinden og sørg for at du har ventilasjonsåpningen åpen. Man vil heller ha det kaldt og tørt inne i et telt, enn fuktig og enda kaldere. Legg inn liggeunderlag og sovepose så fort teltet er slått opp så det rekker å bli «fluffy» før du går og legger deg.

4 tips for en god natts søvn

1. Beveg på deg

Sørg for at du beveger på deg før du kryper ned i soveposen slik at du får opp kroppstemperaturen, men ikke så mye at du blir svett.

2. Varmtvannsflaske

Om det er skikkelig kaldt, eller om du lett fryser, så er det godt å ha en flaske med varmt vann i soveposen en stund før du går og legger deg. Legg flaska i en sokk så du ikke brenner deg. En bonus er at du har lunkent vann på morgenen, enten til å drikke av som den er eller til morgenkaffen.

3. Tørre & varme soveklær

Ha et sett med klær som kun brukes til å sove i, også undertøy, slik at det du har på deg på natten forblir helt tørt. Kle deg heller for varmt enn for kaldt. Skulle du bli for varm er det lett å ta av seg noen plagg. Pass på så soveposen ikke blir for fullstappet, soveposen må være luftig for å forbli varm.

4. Gjør ditt fornødne før du sovner

Sørg for at du har spist ordentlig og gått på toalettet før du legger deg. Å ha noen ferdige brødskiver lett tilgjengelig i teltet er også en god idé.

Ekspertens tips for vintertelttur

Det er få ganger du er så ett med naturen som når du setter opp leir og overnatter utendørs om vinteren. Vår kollega, Stephan Schneider, har vært på vinterteltturer i flere tiår og vet alt om nødvendig utstyr og tankemåten som kreves. Dette gjelder spesielt om du aldri har prøvd vinterteltturer før.

Hvordan telte om vinteren?

– Vi på Naturkompaniet ønsker å fjerne frykten slik at den ikke står i veien for nysgjerrigheten din. Skaff deg informasjon før du legger ut på tur. Vinterteltturer krever grundig planlegging. Sjekk værprognosen, hvilke typer bekledning som trengs, og hvilket telt du vil bruke. Og selvfølgelig hvor du skal slå opp teltet; det er bedre å begynne i nærområdet ditt om det er din første gang, sier Stephan Schneider. Om du vil prøve vinterteltturer, er det viktig å følge med på værforholdene på stedet der du planlegger å slå leir.

– Om du er usikker på værmeldingen, kan du ringe den lokale fjellstasjonen og sjekke hvordan været ser ut i området. En vindprognose på 5–6 sekundmeter kan faktisk være nærmere 12 sekundmeter på fjellet, noe jeg ikke anbefaler for nybegynnere. Da er det bedre å søke til områder under tregrensen der du er bedre beskyttet. Et tips er å bygge snømurer 4–5 meter fra teltet for å holde borte den verste vinden og snøen.

Hvilket utstyr trengs for vinterteltturer?

Når du skal på vintertelttur, er valg av telt og kunnskapen om hvordan du setter opp teltet viktig, for en trygg opplevelse i naturen, ifølge Stephan Schneider.

– Når det gjelder utstyr, kan teltet være avgjørende for om du klarer deg om været skulle forverres. Det er like viktig å velge et kvalitetstelt som å vite hvordan du setter det opp. Øv deg på å sette opp teltet hjemme, gjerne i dårlig vær, slik at du ikke gjør det første gangen når det er en reell situasjon. Det er lurt å ha en rutine slik at du vet hva du skal gjøre, unngår stress og hindrer feil som kan ødelegge teltet. Kom innom en av butikkene våre så viser vi deg hvordan du setter opp forskjellige telt. Vi kan også hjelpe deg med å finne liggeunderlag og soveposer som holder deg varm på vintereventyrene dine.