Topptur på ski

Med riktig forberedelse og utstyr er det en herlig opplevelse å gå topptur. Her får du ti tips fra Naturkompaniet og ekspertene bak topptur.se som gjør deg klar for magiske dager på fjellet.

Planlegg toppturen din

Uansett hvilket nivå du befinner deg på, er en god grunnregel ikke å ta deg helt ut, men å gå tilstrekkelig langt og høyt, slik at du har energi igjen. Beregn turen før du setter ut. En rutinemessig toppturer beveger seg ca. 3,5 kilometer og fire hundre høydemeter i timen. Når du velger nedfart, er det viktig å se på kvaliteten på kjøringen i stedet for å jakte på den høyeste fallhøyden. To hundre meter fallhøyde kan gi en bedre opplevelse enn tusen meter. Noen ganger trenger du ikke engang å bevege deg over tregrensen for å få en veldig god tur i morsomt terreng med mye snø.

Barmark-trening før topptur

Det er alltid fysisk anstrengende å gå oppover. En vanlig feil er å bære for tungt utstyr i en for stor ryggsekk. Men uansett pakkevekt trenger du god grunnfysikk og oksygenopptaksevne for å kunne nyte turen underveis. Muskler i bena og overkroppen tar en stor del av belastningen når du går oppover, så ikke hopp over sommerens og høstens styrke- og kondisjonstrening. Trailrunning er en god måte å holde trinnet på hele året. Et annet godt tips er å ta noen svinger med stavene på barmark i nærmeste skibakke. Da venner du kroppen til å ta seg oppover.

Sikkerhet & vær ved topptur

Gå med (minst) en venn for sikkerhets skyld og velg toppturer basert på din kunnskap og erfaring. Informer noen om hvor du skal og hvor lenge du planlegger å være borte. Det er viktig å kjenne utstyrets muligheter og begrensninger, inkludert sikkerhetsutstyret. Bær alltid en transceiver (skredsender) i den tilhørende selen eller i en innvendig lomme (de fleste alpine skiklær har en lomme tilpasset den). Husk å holde telefon og tranceiver langt fra hverandre. Sonde og spade skal være lett tilgjengelig nedpakket, helst i en skredsekk.

Beskytt hodet på toppturen

  • Når du går oppover, er det nok med en tynnere lue eller en caps som beskytter mot solen.
  • En buff gir både varme til hodet samt beskytter ansiktet og bør derfor være med.
  • Hjelmen kan du henge på ryggsekken når du går oppover. Velg en lett og godt ventilert skihjelm som du kan bruke over luen eller buffen. Det finnes hjelmer som er sikkerhetsklasset for både klatring og skikjøring.
  • Solbriller som er tilpasset sport, kan du ofte bruke både oppover og nedover. Hvis du går opp med goggles er det stor risiko for at de begynner å dugge når du blir varm.

Hansker for topptur

Ha tynnere hansker opp og bytt til en varmere modell før turen ned. Å fryse om hendene kan ødelegge en hel dag. Ha derfor med ekstra hansker hvis du vet at du lett begynner å fryse og/eller det er risiko for streng kulde. En vott og et par tynne, vindtette hansker gir god varme.

Kle deg lag på lag

På toppturen går du opp og ned i anstrengelsesnivå. Det viktigste er at du ikke bli våt, verken fra innsiden eller fra utsiden. Kle deg lag på lag slik som på langrennstur i stedet for en utforkjører og prioriter pustende klær. Værbeskyttelse kan du ha i sekken.

  • Oppover er det ofte nok med ullundertøy og mellomlag, for ikke å bli for varmt.
  • Når du har nådd toppen tar du på deg en vindtett skalljakke.
  • Ha alltid med forsterkningsplagg som dunjakker og dunshorts/dunskjørt i ryggsekken. Det er viktig for sikkerheten, hvis noen skader seg og raskt trenger å bli varm.

Velg riktige skisokker

Velg et par ullsokker tilpasset skikjøring, de er ofte tykkere der de trenger å være tykkere og tynnere der de skal være tynne. Ullsokker lukter mindre og holder føttene tørre gjennom hele dagen. Bruk et par tynne nylonsokker nærmest foten for å unngå gnagsår. Hvis føttene dine er følsomme for kulde kan du velge skisokker med integrerte varmeelementer som holder tærne varme.

Ski, bindinger & feller

  • Ski: En grunnregel når du kjøper ski er å velge en lettere ski hvis du skal kjøre mye på toppturen og en tyngre hvis du skal kjøre mer i løypa – eller et kompromiss for både og. Ikke matche en stiv støvel med en lett skiside eller omvendt.
  • Bindinger: skibindingen skal ha skistopp eller en leash.
  • Felle: Invester i felle som glir godt oppover. Et skinn med 70 prosent mohairull glir godt og tar liten plass i oppakningen. Et tips: hvis du går opp flere ganger samme dag, er det godt å holde fellen tørr og varm, for eksempel innenfor jakker. Da setter ikke is og snø seg fast på klisteret.

Ryggsekk for topptur

Det finnes skiryggsekker tilpasset toppturer. De er ofte delte med et rom for klær og annet utstyr og et separat rom for skredsender og spade. En ryggsekk på mellom 25 og 35 liter er vanligvis riktig.

Tenk på hvilken rekkefølge du pakker tingene dine i. Hvis du er organisert, sparer du tid og unngår problemer når du skal hente noe fra sekken. Pakk dunjakken øverst sammen med ekstra hansker som er lett å få tilgang til hvis det blir kaldt. Førstehjelp-sett, aluminiumsfilt, vindsekk og skrutrekker som passer til bindingen din, bør alltid være med, i likhet med kart og kompass og en hodelykter i nødstilfeller. Sølvteip, ståltråd, sikkerhetsnåler og tau eller lappesaker kan også være gode hvis utstyr skulle gå i stykker.

Ekspertens tips for topptur

Stadig flere skiløpere søker seg utenfor løypene for en maksimal naturopplevelse. Axel Cedervärn er selger på Naturkompaniet i Borlänge og har kjørt ski så lenge han kan huske, men ble sittende fast for toppturer for nesten ti år siden.

- For meg er det en perfekt kombinasjon av ro og adrenalin. Roen og utsikten når jeg går oppover og adrenalinen når jeg deretter får kjøre. Og toppturski er ofte nærmere enn du tror, det trengs ingen store fjell for det, sier han.

Hvordan skal man kle seg for topptur?

- Det krever konstante klesbytter da du i et øyeblikk er kald og deretter blir varm når du begynner å gå oppover. Når vinden øker på toppen kan kulden fort returnere. Jeg anbefaler å velge bort fôret bukse og jakke, de ventilerer dårligere og fôret holder varmen inne når du går. Tenk i stedet lag på lag med ull nærmest kroppen. Velg deretter jakker og bukser med gode ventilasjonsmuligheter og i materialer som puster godt, for eksempel softshell. Pakk også ned en forsterkningsjakke i ryggsekken.

Hvilket utstyr trengs for toppturen?

- Man trenger en toppturski med binding og støvler med gåposisjon. I tillegg er det godt med skinn som gir godt grep oppover. En skiryggsekk er også god å ha, der man får plass til løypeskinn, bytte og ikke minst kaffe!

- Skredutstyr skal selvfølgelig være nedpakket, lett tilgjengelig. Hvis du ikke har gått et skredkurs, bør du absolitt gjøre det for å kunne ta sikre beslutninger. En hodelykt er også god å pakke ned, det gir noe lys når solen har gått ned bak fjelltoppene.