Gå på tur – 10 tips

1. Finjustering av utstyret

Ikke glem å stoppe i god tid når du går på tur for å justere det som ikke føles riktig. Snøre støvlene på nytt om nødvendig. Tilpass klærne etter vær og vind, finjuster tursekken så den sitter godt. Å rette på utstyr og klær i god tid er alltid en god idé. For det er kjedelig med gnagsår fra sekk og sko, eller klær som ikke passer.

2. Snakk sammen

Hvis dere er flere personer som går på tur sammen, er det viktig å snakke sammen om alles mål og forventninger med turen. Som for eksempel hvilken tid dere vil starte dagen, hvilket tempo som skal holdes, og hvor dere vil ta pauser. Det er også fint om alle i gruppen har kontroll over hvor dere er på kartet, hvilket terreng som venter og hvilken vei dere skal velge. Usikkerhet kan skape unødvendig stress og ødelegge turopplevelsen. Sett opp felles mål og snakk sammen.

3. Velg riktig vei

Husk på hvordan du beveger deg gjennom landskapet. Et godt tips, spesielt på fjellet, men også i annet kupert terreng, er å velge en vei som følger kartets høydekurver. Sett gjerne opp delmål for turen, det er bra både for orienteringens del og for å holde humøret oppe. Å orientere seg ved hjelp av kart og kompass er viktig frilufts-kompetanse. Et tips er å trene på kart og kompass hjemme - før du drar på tur.

4. Klær etter vær

Været skifter fort, spesielt på fjellet. Ha både regntøy, solbriller, caps og solbeskyttelse/solkrem lett tilgjengelig i ryggsekken. Noen dager går regntøyet av og på flere ganger – da gjelder det å ha det lett tilgjengelig.

5. Fyll på med energi

Ta med deg noe godt å spise for å fylle på energinivået på turen. Sjokolade, nøtter og tørket kjøtt gir mye energi og smaker godt. Ikke glem å drikke masse vann i løpet av dagen – du bruker mer energi på tur og trenger mer vann enn hjemme, selv når du sover.

6. Ikke stress

Tilpass tempoet etter den minst erfarne i gruppen. Det er lett å bare kjøre på for å komme frem, men ikke glem å nyte omgivelsene og opplevelsen. Planlegg dagsturene med flere pauser uten at det blir en kamp mot klokken.

7. Slå leir i god tid

Tenk på leirplass i god tid og se etter forskjellige alternativer på kartet. Velg leirplass slik at natten blir så behagelig som mulig. Unngå surhull og myr. Å ha leir nært vann er behagelig, men husk at lyden fra rennende vann kan forstyrre nattesøvnen, samt at det kan bli kaldt og fuktig. Med en leir klar i tide er det mer tid til matlaging, hvile og sosialt samvær.

8. Ta vare på føttene

Ta pauser og luft føttene så mye du kan. Ved lengre pauser er det lurt å vaske føttene og skifte til tørre sokker. Tørre føtter er ofte glade føtter. Hold utkikk etter gnagsår og teip gjerne føttene for å unngå gnagsår. Ta ut sålene la støvlene lufte ut og tørke så godt som mulig.

9. En god natts søvn

Tørre klær som ullundertøy som ikke brukes i løpet av dagen er behagelig å sove i og beskytter soveposen mot smuss. Ullsokker og lue gjør pyjamasen komplett. Rør på deg før du kryper ned i soveposen for å få opp varmen. Et tips er å ha orden på tingene før du går og legger deg, så du enkelt kan finne det du trenger i løpet av natten, som for eksempel vannflaske, hodelykt og toalettpapir. Da blir natten både enklere for deg og mindre forstyrrende for turkameraten.

10. Lag deg en god start

For mange er frokostkaffen et av friluftslivets høydepunkter. Lag deg en koselig morgenrutine for en god start på dagen. Finn også dine egne rutiner for å pakke ned leiren. Spesielt i dårlig vær er det deilig å komme i vei raskt og effektivt.