
VELG RIKTIG FRILUFTSKJØKKEN
Matlaging utendørs er noe som gir en ny dimensjon til friluftsopplevelsen. Mange synes også at maten smaker mye bedre når man spiser den ute i det fri. Et utekjøkken fra for eksempel Trangia eller Primus muliggjør matlaging uten bål. Det er mange steder i naturen man ikke har lov til å fyre eller perioder av året det ikke er hensiktsmessig. Da er utekjøkkenet et veldig godt alternativ til bålet. Det kan være forvirrende med alle ulike typer utekjøkken som finnes, men det er lett å snevre inn utvalget ut fra hvilke behov du har. I tillegg til at et utekjøkken muliggjør et godt måltid i naturen, er det også kjekt å ha tilgang til ved strømbrudd.

Stormkjøkken og brennere
Et fleksibelt stormkjøkken komplett med gryter eller en liten lett brenner hvor du supplerer med
panner i passende størrelser? Hvordan du ønsker å kunne bruke kjøkkenet styrer volumet på
pannene. Ønsker du å kunne lage hele måltider, velg flere og større gryter, mens en mindre kjele
er nok til å varme opp vann til drikke og frysetørket mat.
Denne type kjøkken er pakkbare og enkle å ha med seg i sekken og egner seg derfor til både
kortere og lengre turer. Turkjøkken finnes både som gasskjøkken og spritkjøkken, så tenk gjennom
hvilken type drivstoff du er mest komfortabel med. Lenger ned på siden kan du lese fordeler og
ulemper mellom gass og spritbrennstoff.
VELG RIKTIG FRILUFTSKJØKKEN
Matlaging utendørs er noe som gir en ny dimensjon til friluftsopplevelsen. Mange synes også at maten smaker mye bedre når man spiser den ute i det fri. Et utekjøkken fra for eksempel Trangia eller Primus muliggjør matlaging uten bål. Det er mange steder i naturen man ikke har lov til å fyre eller perioder av året det ikke er hensiktsmessig. Da er utekjøkkenet et veldig godt alternativ til bålet. Det kan være forvirrende med alle ulike typer utekjøkken som finnes, men det er lett å snevre inn utvalget ut fra hvilke behov du har. I tillegg til at et utekjøkken muliggjør et godt måltid i naturen, er det også kjekt å ha tilgang til ved strømbrudd.

Stormkjøkken og brennere
Et fleksibelt stormkjøkken komplett med gryter eller en liten lett brenner hvor du supplerer med
panner i passende størrelser? Hvordan du ønsker å kunne bruke kjøkkenet styrer volumet på
pannene. Ønsker du å kunne lage hele måltider, velg flere og større gryter, mens en mindre kjele
er nok til å varme opp vann til drikke og frysetørket mat.
Denne type kjøkken er pakkbare og enkle å ha med seg i sekken og egner seg derfor til både
kortere og lengre turer. Turkjøkken finnes både som gasskjøkken og spritkjøkken, så tenk gjennom
hvilken type drivstoff du er mest komfortabel med. Lenger ned på siden kan du lese fordeler og
ulemper mellom gass og spritbrennstoff.
GASS ELLER SPRIT?

Fordeler med spritkjøkken:
• Enkel og grei konstruksjon
• Brenner lydløst
• Lett å se hvor mye brennstoff man har igjen
Ulemper med spritkjøkken:
• Vanskelig å justere flammen
• «Usynlig» flamme
• Soter
• Tyngre enn gass
• Fungerer dårligere ved lavere temperaturer

Fordeler med gasskjøkken:
• Lette å bruke
• Justerbar flamme
• Høy effekt til lav vekt
• Soter ikke
• Kort koketid
Ulemper med gasskjøkken:
• Vanskelig å se hvor mye gass som er igjen
• Krever ulike typer gass ved ulike utetemperaturer
• Kan være vanskelig å få tak i utenlands
• Støy
GASS ELLER SPRIT?

Fordeler med spritkjøkken:
• Enkel og grei konstruksjon
• Brenner lydløst
• Lett å se hvor mye brennstoff man har igjen
Ulemper med spritkjøkken:
• Vanskelig å justere flammen
• «Usynlig» flamme
• Soter
• Tyngre enn gass
• Fungerer dårligere ved lavere temperaturer

Fordeler med gasskjøkken:
• Lette å bruke
• Justerbar flamme
• Høy effekt til lav vekt
• Soter ikke
• Kort koketid
Ulemper med gasskjøkken:
• Vanskelig å se hvor mye gass som er igjen
• Krever ulike typer gass ved ulike utetemperaturer
• Kan være vanskelig å få tak i utenlands
• Støy