Et grønnere valg

Naturkompaniets eget symbol "Et grønnere valg" skal gjøre det enklere for deg som kunde å finne frem til våre mest miljøvennlige produkter. I Naturkompaniet er vi like opptatt av natur og miljø som deg, og vi jobber hele tiden for å finne produkter som har så liten klimapåvirkning som mulig. En av de viktigste delene av vårt miljøarbeid er å velge produkter av høy kvalitet som har lang levetid. Sammen kan vi gjøre en forskjell!

Kriterier for Et grønnere valg

For å bli merket med Et grønnere valg må et produkt oppfylle visse kriterier. Kriteriene poengsettes på ulike måter, og når et produkt oppnår en viss poengsum, kan det merkes med symbolet.

Et grønnere valg betyr ikke at et produkt er 100 % miljøvennlig, men det garanterer at produsenten har tatt aktive valg for å gjøre produktet mer miljøvennlig. Det kan bety at produsenten bruker resirkulerte materialer, økologisk produserte materialer, at produksjonsprosessen er fri for kjemikalier, at produktet er energieffektivt, at produktet er lokalprodusert, kangjenvinnesog/eller at det er gjort andre positive miljøvalg.

Du kan se hvilke produkter som er merket med symbolet på nettsiden, og i fysiske butikker vises symbolet på produktetikettene. Her nedenfor kan du lese mer om kriteriene for Et grønnere valg.

Bruk av foretrukne naturmaterialer

Det første kriteriet gjelder materialer fra plante- og dyreverdenen. Fornybare råvarer er bra for miljøet, men de må også være produsert på en bærekraftig og/eller ansvarlig måte. Dette kaller vi foretrukne naturmaterialer, og vi baserer oss på de ledende internasjonale sertifiseringene som øko-bomull, merinoull og dun. For å få poeng i denne kategori må minst 20 % av et hovedmateriale komme fra en slik kilde.

Sertifiseringer vi tar hensyn til når vi vurderer produktet, er blantannet GOTS-sertifisert økologisk bomull, RDS-sertifisert dun, samt merker i andre materialkategorier som ull, hamp, lin og lær. Trebaserte materialer som Tencel fra bærekraftig produserte cellulosefibre inngår også i vurderingen. I dette tilfellet må råmaterialet være sertifisert, for eksempel av FSC (Forest Stewardship Council).

Resirkulerte materialer

Resirkulerte materialer er en viktig del av overgangen til en mer sirkulær produksjon. De vanligste er polyester og polyamid, men utviklingen går raskt. Nylon laget av kasserte fiskegarn er et materiale som brukes i stadig større grad. Ull, bomull, dun og metall er andre eksempler. Ett hovedmateriale (f.eks. ytterstoffet i en skalljakke) må være minst 20 % resirkulert for å få poeng.

Bruken av resirkulerte materialer reduserer bruken av energi og naturressurser, i tillegg til å redusere utslippene som ellers genereres ved utvinning av nye råmaterialer og produksjon av nye produkter. Når vi vurderer resirkulert polyester, polyamid, bomull og ull, bruker vi Textile Exchange Preferred Fibre Matrix (PFMM).

Mer bærekraftig kjemikaliehåndtering

Hvordan håndteres kjemikalier i fabrikkene der produktet produseres? Og kan leverandøren garantere at man unngår risikable og/eller tvilsomme kjemikalier i materialene? Dette er vårt fokus innenfor dette kriteriet. Et produkt kan få poeng hvis det kan dokumenteres at kjemikalier håndteres på en ansvarlig måte, for eksempel med sertifiseringer fra Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC)-programmet, Bluesign eller LeatherWorking Group.

En mer bærekraftig kjemikaliehåndtering for oss omfatter for eksempel en verifiserbar forpliktelse til Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC)-programmet, som består av flere kles- og skobedrifter som samarbeider om å fase ut spesifikke kjemikalier. Programmet ble etablert i 2011 som et svar på Greenpeace' DeTox-kampanje. Det gis også poeng for Bluesign-sertifiserte materialer eller produkter. Denne sertifiseringen betyr at produktet eller materialet er produsert under et kjemikaliehåndteringssystem som anses som strengt.

Sirkularitet

Gjennomtenkt design kan forlenge levetiden til produkter ved at de kan gjenbrukes, repareres og/eller resirkuleres. Vi ønsker å fremme slike sirkulære systemer og vil gi poeng hvis det er tydelig at et produkt er designet med tanke på disse aspektene:

  • Reparasjon – her bør designet være slik at viktige deler av produktet kan repareres, for eksempel tursko med utskiftbare såler.
  • Gjenbruk - dette gjelder for eksempel de produktene vi leier ut.
  • Resirkulering - for eksempel er det lettere å resirkulere produkter som bare består av ett materiale, såkalte mono materialer. Det samme gjelder produkter som enkelt kan brytes ned i sine ulike bestanddeler.

Vi gir poeng under dette kriteriet hvis produktet er designet for å kunne gjenbrukes, resirkuleres og hvor produktet eller materialet kan returneres til et sirkulært system for å øke levetiden og redusere det økologiske fotavtrykket. Eksterne merker som Cradle to Cradle-prinsippet er en god indikator på at produktet fortjener poeng under dette kriteriet.

Åpenhet & sporbarhet

Bak et friluftsprodukt ligger det ofte en lang kjede av leverandører, med produsenter av materialer, fabrikker der plaggene sys, transportører osv. Når vi vurderer miljøpåvirkningen til produkter, hjelper det mye hvis et varemerke er åpent om så mye som mulig av kjeden, det som vanligvis kalles transparens. Eksempler på transparente systemer som kan gi Et grønnere valg-poeng, er Down Codex fra Mountain Equipment og Footprint Chronicles fra Patagonia.

Det kan også gis poeng hvis deler av kjeden er synlig. En åpen og transparent leverandør- og produksjonskjede er også viktig for bedriften selv. Det gir innsikt i hvor og hvordan produktet deres produseres, og gir dermed viktig informasjon og målbare data for endring. Denne informasjonen gjør det lettere for bedriftene å overvåke og reagere på sosiale eller miljømessige bruddi leverandørkjeden. Når et produkt skal vurderes i forhold til dette kriteriet, må hele eller deler av leverandørkjeden kartlegges på produktnivå. I tillegg må informasjonen være offentlig tilgjengelig/synlig.

Forbedret økologisk fotavtrykk

Grunntanken bak begrepet økologisk fotavtrykk er at menneskelige aktiviteter påvirker land, vann og luft. Materialer og produksjon krever naturressurser, men også utslipp og avfall påvirker. Gjennom Et grønnere valg-programmet ønsker vi å fremme varemerker som reduserer naturressursene som trengs til produktene sine. Dette kan for eksempel omfatte bedre og mer effektiv vannbruk og vannbehandling.

Poeng kan tildeles på grunn av en forbedret produksjonsprosess, for eksempel lavere vann-, CO2- eller energiforbruk. Men også hvis minst ett av hovedmaterialene i produktet er produsert på en bærekraftig måte i henhold til kriterium 1 (Bruk av foretrukne naturmaterialer) og 2 (Resirkulerte materialer). En forbedret prosess kan for eksempel være SpinDye-prosessen, der resirkulert polyester fra PET-flasker og utrangerte tekstiler smeltes sammen med pigment. Ettersom materialet og pigmentet smeltes sammen før materialet blir til polyestertråd, brukes det ikke vann. Metoden reduserer dermed vannforbruket og kjemikaliebruken med henholdsvis 75 og 90 prosent sammenlignet med konvensjonell produksjon.

Analyse av miljø- og/eller samfunnspåvirkning

Hvilken miljøpåvirkning har produktet i løpet av sin reise "fra vugge til grav"? Dette er viktig å vite, slik at bedriftene kan prioritere riktig, sette mål og forbedre seg.Vi ønsker derfor å premiere bedrifter som jobber systematisk med dette.Vi gir poeng når vi får tilgang til en livssyklusanalyse (LCA), en beregning av det økologiske fotavtrykket, eller en annen beregning av produktets miljøpåvirkning.

Det finnes mange organisasjoner som tilbyr klimaberegninger, og for å få poeng under dette kriteriet aksepteres kun spesielt utvalgte leverandører. Videre må det også være mulig å levere kvantitative data fra for eksempel Higg Product Module ellerlignende.

Sosialt ansvar

Det er viktig med gode arbeidsforhold, for eksempel gode helsetjenester, sikkerhet på arbeidsplassen og aspekter som barnepass, måltider og innkvartering for de ansatte. Vi bruker resultatene fra sosialerevisjoner og gir produktene en tilsvarende poengsum. Revisjonene utføres vanligvis av et uavhengig revisjonsselskap som følger internasjonale standarder som FLA (Fair Labour Association), Fair Trade, FWF (Fair Wear Foundation) og BSCI (Business Social ComplianceInitiative).

For å få poeng under dette kriteriet må minst 50 % av produktet være produsert i en fabrikk med gode eller svært gode resultater når det gjelder helse, sikkerhet og arbeidsforhold. Et gyldig sertifikat med høy rangering må fremlegges. Slike sertifikater kan for eksempel være BSCI A+B, WRAP Gold og Platinum eller SA8000.

Produsert i EU, assosierte stater eller EFTA-land

Det er viktig å redusere utslippene fra lange transporter og sikre/forkorte leverandørkjedene. Vi premierer derfor produkter som er produsert i EU, EFTA (Island, Liechtenstein, Norge og Sveits) og de assosierte landene Montenegro, Serbia, Storbritannia og Tyrkia. I tillegg må minst 50 % av materialene i et produkt (f.eks. tekstiler og lær) være produsert i Europa for å få poeng.

Dette kriteriet tar også sikte på å premiere produkter som i større grad benytter seg av intraeuropeisk produksjon av materialer. Mange produkter har idag en produksjonskjede med stor geografisk spredning, noe som øker utslippene og gjør det vanskeligere for bedriftene å overvåke leverandører og fabrikker. En mer lokal leverandørkjede kan derfor redusere utslippene og gi større kontroll over produksjonen.

Veldedige formål eller kompensasjon

Mange friluftsbedrifter ønsker å gi noe tilbake til naturen og samfunnet rundt seg. Vi gir poeng til produkter som vi mener støtter veldedige formål og/eller kompenserer for negativ miljøpåvirkning, for eksempel karbondioksidutslipp. Fjällräven har for eksempel produkter der en del av inntektene går til Arctic Fox Initiative Fund, og Exped og Ortovox er eksempler på selskaper som produserer ulike klimanøytrale produkter.

Evalueringen av produktet krever at det er direkte knyttet til et veldedig formål eller en kompensasjon. Et eksempel er Fjällrävens Arctic Fox-initiativ, der 1 % av inntektene fra utvalgte produkter går til ulike ideelle organisasjoner som har som mål å beskytte miljøet eller inspirere folk til å tilbringe tid i naturen. Det kan også gis poeng for CO2-kompenserte produkter hvis det kan fremvises et sertifikat.

No-Go kriterier for Et grønnere valg

I tillegg til Et grønnere valg kriteriene har vi også definert diskvalifikasjonskriterier, såkalte No-Go kriterier. Disse kan endre seg over tid etter hvert som de blir en integrert del av våre etiske retningslinjer.

Etter hvert som utviklingen innen bærekraft går fremover, kan nye No-Go kriterier bli lagt til for å heve listen og der med bidra til utviklingen av bransjen vår. Hvis et produkt oppfyller ett eller flere av disse kriteriene, kan det umulig merkes som et Et grønnere valg.

Først når dette hinderet er overvunnet og minst 4 av 10 positive kriterier er oppfylt, vil produktet bli tildelt Et grønnere valg merket. I listen nedenfor kan du lese mer om våre 10 No-Go kriterier.

Bruk av PFC

PFC står for per- eller polyflourinerte stoffer (Per- or Poly Flourinated Chemicals) og kan finnes på de mest avsidesliggende steder i verden. Begrepet PFAS brukes også og står for per- og polyflourinerte alkylstoffer. Disse persistente stoffene hoper seg opp i kroppen til både mennesker og dyr og har kreft fremkallende og reproduksjonstoksiske egenskaper.

De brukes i stor utstrekning i impregnering av klær, telt, ryggsekker, soveposer og fottøy for å gjøre dem vann-, smuss- ogoljeavvisende. De brukes også i produksjonen av PTFE-membraner, som for eksempel Gore-Tex. En utfordring idag er å produsere PFC-frie impregneringer og membraner som er like effektive og holdbare.

Biocider

Biocider brukes vanligvis til å avvise eller drepe såkalte skadelige organismer (skadedyr, alger, muggsopp, bakterier osv.). De brukes som desinfeksjonsmidler og kan finnes i myggspray og tekstilfinish. I vår bransje finner vi biocider først og fremst i myggavvisende klær og klær med luktreduserende egenskaper.

Mulige helsekonsekvenser av biocider er allergiske reaksjoner, forringelse av hudens egen bakterieflora og utvikling av resistens mot patogener. Produkter som inneholder biocider, kan derfor ikke merkes med Et grønnere valg merket.

Produksjon i såkalte "risikoland”

Dette gjelder vurdering av et lands politiske og økonomiske risiko, men fremfor alt av menneskerettighetsbrudd og korrupsjon. Følgende kilder kan brukes i vurderingen: Non-Cooperative Countries and Territories (NCCT), Financial Action Task Force (FATF), EUs sanksjonsliste og FNs eller OFACs embargo- og sanksjonsliste.

Som oftest fokuserer vi på Corruption Perceptions Index (CPI) fra Transparency International. Hvis et produkt er produsert i et land som noen av disse kildene klassifiserersom et "risikoland", kan produktet ikke merkes som et Et grønnere valg produkt.

Produktet inneholder bisfenol A (BPA)

Denne mykgjøreren finnes i plast og har en hormonell effekt som svekker forplantningsevnen hos mennesker. Bisfenol A finnes i vannflasker og på innsiden av matemballasje, for eksempel i plastbeholdere og bokser. Det var førstetter at stoffet hadde vært brukt i lang tid, at man oppdaget at det faktisk kan løses opp i kontakt med mat. BPA kan derfor også inntas gjennom mat.

Flammehemmere

Flammehemmere reduserer antenneligheten til gjenstander og forsinker dermed utbruddet av brann. De brukes for eksempel i kabinetter til elektroniske enheter, kretskort og kabler, men noen ganger også i telt og soveposer. Selv om brannsikkerhet kan ses på som en positiv effekt av flammehemmere, finnes det også negative effekter.

Bruken av flammehemmere har blitt knyttet til forsinket utvikling, fedme, skjoldbruskkjertelsykdommer og kreft. De bruker lang tid på å brytes ned, noe som betyr at de kan akkumuleres i naturen. Hvis flammehemmeren antennes, kan det frigjøres farlige biprodukter. Et eksempel er det svært giftige stoffet dioksin.

Polyvinylklorid (PVC)

PVC finnes i campingmøbler, gulvbelegg, vinylplater, matemballasje og noen ganger til og med i leker. I vår bransje kan PVC brukes som materiale i for eksempel vesker, båter og ponchoer. PVC er billig og slitesterkt, men problemer med såkalt myk PVC er blant annet mykgjørere og andre tilsetningsstoffer. Disse er skadelige for miljøet og kan komme inn i kroppen gjennom spytt, hudkontakt og luftveiene. Det er også vanskelig å resirkulere PVC på grunn av tilsetningsstoffene i materialet. Giftige dioksiner frigjøres også under forbrenning.

Aluminium i direkte kontakt med mat

Feil bruk av ubehandlet aluminium i matbeholdere, griller, tallerkener og bestikk kan føre til at aluminiumioner overføres til maten vi spiser. Siden det meste av aluminiumet kan skilles ut via nyrene hos friske voksne, er det en helserisiko forbundet med å innta dette metallet. Ved å hardanodisere aluminiumet kan metalloverføringen til matenreduseresbetydelig. Det er imidlertid klare sammenhenger mellom visse sykdommer og opphopning av aluminium. Et produkt som oppfyller dette kriteriet, er derfor diskvalifisert fra Et grønnere valg.

Solkrem eller annen kosmetikk som inneholde roksybenzon

Virkestoffet oksybenzon absorberer eller reflekterer solens skadelige UV-stråling og tilsettes derfor ofte i solkremer og annen kosmetikk. Det er imidlertid en risiko for at oksybenzon kan krysse placentabarrieren hos gravide kvinner og forårsake skader på fosteret. I tillegg kan oksybenzon skade korallrev og i store mengder føre til korallbleking eller -død.

Engangsartikler

Engangsprodukter kan ikke betegnes som Et grønnere valg, fordi de er ensbetydende med endeløst sløsing med råvarer og energi. Fremfor alt finnes det nesten alltid et mer bærekraftig og gjenbrukbart alternativ. Hvis et produkt er klart til å bli avfall etter én gangs bruk, kan det ikke være en del av Et grønnere valg.

Tritiumkomponent i selvlysende farger

Tritium brukes som en komponent i selvlysende farger i for eksempel urskiver, displayer og lysmerker. Denne hydrogenisotopen inneholder radioaktiv stråling som for det meste absorberes av produktets materiale og glass. De radioaktive betastrålene har svært kort rekkevidde, men når det er sagt, finnes det risikoer, og derfor bør selv lave nivåer av stråling unngås.