Hovedinnhold

Syntetiske materialer - slik fungerer syntetisk fylling

Velg materiale etter været

I streng kulde er dun uslåelig. Men i store deler av Norge byr vinteren på regn, snø og noe midt imellom. I temperaturer rundt null grader er syntetisk fyll best. Fibrene absorberer svært lite fuktighet, og hindrer også fukt utenfra i å trenge inn. Og hvis materialet blir vått, kan det holde deg varmere enn dun. Et materiale for hele året!

Syntetiske materialer transporterer fuktighet

En stor fordel med syntetiske mikrofibre er at fuktigheten kroppen din avgir når du beveger deg, kan transporteres ut gjennom materialet. Forskjellen mellom kroppstemperaturen din og temperaturen utenfor gjør at vannet beveger seg i den retningen, på samme måte som damp stiger mot kaldere luft over deg. Dette krever imidlertid at inner- og ytterstoffet har samme egenskaper.

Pakkingsevnen varierer

Generelt komprimerer ikke syntetisk fylte plagg eller soveposer like mye som dunfylte. De er også litt tyngre når det gjelder hvor mye varme de kan gi. Men utviklingen har gått fremover - for ti-tjue år siden var forskjellene mye større. Syntetisk fyll kan også være bedre til å gjenvinne formen etter å ha blitt pakket.

Soveposer med syntetisk fyll

I utgangspunktet gjelder de samme faktorene som for jakker, hansker osv.: Soveposer med syntetisk fyll er gode når været skifter og slitestyrke er viktigere enn lav vekt. Tenk over hvilke miljøer og årstider du kommer til å oppholde deg i om natten, og om en syntetisk sovepose kan være et godt alternativ for deg. Og vurder om du kan velge en tynnere modell og eventuelt legge til et soveposefor og/eller et ullundertøy.

Kjente leverandører

Råmaterialet er som regel det samme når det gjelder syntetisk fyll - polyester. Kvaliteten og miljøaspektene varierer imidlertid mellom billige alternativer uten tydelig opprinnelse og internasjonale merker som Primaloft og Thinsulate. Sistnevnte konkurrerer på funksjon og kvalitet og må også holde et øye med sine egne underleverandører.

Tekniske finesser

De tekniske løsningene til kvalitetsleverandørene varierer, ofte med et visst hemmelighold. Flere fremhever de utrolig tynne syntetiske fibrene de produserer (en vanlig definisjon av mikrofiber er at hvis man strekker ut et gram tråd, blir den minst ni kilometer lang). Andre løsninger er å behandle mikrofibrene for å gjøre dem mykere og mer motstandsdyktige mot fuktighet og/eller spraye dem for å hjelpe fyllet med å beholde formen.

Resirkulert polyester

Polyester forkortes pet, og pet-flasker er altså laget av polyester. I mange land resirkuleres flaskene til ny polyester som kan brukes til syntetisk fyll. Det er imidlertid ett forbehold: Det finnes mye "skitten" polyester som markedsføres som resirkulert. Du bør kunne kreve at de store leverandørene har oversikt over underleverandørene sine, slik at hele resirkuleringskjeden blir transparent.

Kan resirkuleringen av syntetiske materialer øke?

Som vi vet, er råmaterialet - olje - ikke fornybart, og polyester er foreløpig ikke biologisk nedbrytbart. Men det forskes mye på dette, og siden polyester er den desidert største tekstilfiberen, er det mange som ønsker å begynne å resirkulere polyester i klær, soveposer osv. Prosessen kompliseres av at materialene ofte blandes og settes sammen.

Dun og syntetiske materialer sammen?

Det beste fra to verdener? I det siste har noen produsenter begynt å blande dun som er behandlet for å motstå fukt (helst uten PFAS) med syntetisk fyll.