Kokekaffe
Det er noe spesielt med kokekaffe, foruten at det selvsagt er uvanlig godt. Å tenne et bål og sakte koke kaffe over det er en opplevelse som er vanskelig å slå. Den sprakende ilden, duften av kaffe, den varme koppen i hånden og smaken av skikkelig god kokekaffe. Her finner du vårt utvalg av kokekaffe, blant annet fra det populære merket Lemmel.
Kokekaffe over åpen ild
Du kan selvfølgelig koke kaffe hjemme på komfyren, men det er noe eget ved å tenne et bål og langsomt la kaffen trekke. Å lytte til den knitrende ilden og kjenne hvordan kaffeduften sprer seg mellom granene. Som alltid når du lager bål, sørg for å fyre trygt i naturen. Oppdag også vårt utvalg av kaffetilbehør og termoser.
Slik lager du kokekaffe
Lei av pulverkaffe og lyst til å prøve kokekaffe for første gang? Det er ikke vanskelig, men det kan være lurt å teste hjemme på komfyren i en vanlig kjele først, slik at du er godt forberedt når du er ute. Når du har øvd litt hjemme, er det lettere å få et godt resultat selv om kreftene svikter eller været ikke er på sitt beste. Skal du ut på en dagstur der du planlegger å lage kokekaffe, bør du først tenke på hvordan du får tak i vann. Finnes det rent vann fra en fjellbekk, eller må du ta med vann hjemmefra? Skal du bruke åpen ild eller stormkjøkken? Velger du hele kaffebønner slik at du må male dem på stedet, eller tar du med ferdig malt kaffe? Er dere flere som skal drikke, husk å ta med kopper eller turkopper til alle. Når du først setter i gang med kaffen finnes det flere metoder, men her er én måte:
- Har du med hele bønner, start med å male dem grovt.
- Dosér den grovmalte kaffen etter anvisningen på pakken og ha det i kjelen eller kaffekjelen. Ved å ha kaffen i før vannet, blander det seg lettere og klumper seg ikke så lett.
- Mål opp vann og hell det i.
- Sett kaffekjelen eller kjelen på den valgte varmekilden.
- Når kaffen så vidt begynner å boble langs kantene og få en kremet overflate, ta den av varmen. Den optimale temperaturen er rundt 94–98 °C, altså rett før det begynner å koke. Kokekaffe skal altså ikke kokes, selv om navnet tilsier det. Det er lett at kaffen begynner å koke, så følg nøye med. Koker den, kan den bli besk og bitter – dermed ikke like god.
- Rør om og la stå i omtrent sju minutter slik at kaffegrutten synker til bunnen. Da er den klar til å drikkes. Har du en termos med deg og ikke drikker opp alt, hell resten over slik at du har til neste pause.
Det finnes mange oppskrifter på kokekaffe – prøv deg fram til din favoritt.
- Turkjøkken & Turmat (296)
- Kjøkkenutstyr (118)
- Termoser (57)
- Stormkjøkken & Brennere (55)
- Drikkeflasker (39)
- Grill & Åpen ild (28)
- Turmat & Drikke (22)
- Kaffetilbehør (17)
- Brensel & Brenselflasker (4)
- Vannrensing (2)
- Kjølebager (1)
- Ryggsekker (241)
- Vesker (175)
- Telt (119)
- Hygiene & Produktpleie (79)
- Soveposer (69)
- Bøker & Underholdning (62)
- Kniver & Verktøy (52)
- Reisetilbehør (51)
- Sykkelutstyr (29)
- Klatreutstyr (29)
- Liggeunderlag (24)
- Lykter & Lamper (17)
- Vinterutstyr (12)
- Campingmøbler (11)
- Vannsport (11)
- Navigasjonsutstyr (8)
- Elektronikk (5)