Rognebærgelé med calvados
Ingredienser:
- 1 kg rognebær (ca. 2 liter), frostmodne eller fra fryseren
- 5 dl vann
- ½ dl calvados eller konjakk
- Sukker (like mye som oppmålt saft)
Slik gjør du:
- Rens, skyll og ribb rognebærenelitt grovt.
- Legg bærene i en stor, vid kasserolleog fyll på med vann så det dekker.
- La småkoke under lokk i cirka 25 minuttertilbærene er helt myke.
- Press lett mot kanten av kasserollen med en tresleiv.
- Sil saften og la den dryppe av i et par timer.
- Sett ovnen på 100 grader (over- ogundervarme).
- Mål opp saften ogtilsvar samme mengdesukker.
- Ha sukkeret i en ildfast form og varm det i 10 minutter.
- Kok opp saften i en ren kasserolle.
- Ta av fravarmenogrørinnsukkeretlitt etter litttil det er oppløst.
- Skruoppvarmenog la det koke så det boblerutenomrøring i et par minutter, tilgeléen når cirka 105 grader ogdryppersaktefratresleiven.
- Pensleinnsiden av kasserollen langs kanten med en bakepenseldyppet i kaldt vann.
- Skum nøyeog smak til med calvados.
- Gjør en geléprøve.
- Hell over på varme oggodtrengjorte glass ogskru på lokkene.
- Snuglasseneopp ned i 1 minutt.
- Sett geléen på et kjøkkenhåndkleog la stå minst 1 døgn i romtemperatur for å stivne helt.