Hovedinnhold

STEKT, SYLTET SILD

Til 4 personer

Det å sylte rester av stekt strømming er en perfekt måte å ta vare på maten – og samtidig få nyte smaken på en ny måte noen dager senere. Passer dessuten ypperlig som turmat.

LAKE

4 dl vann
2 dl sukker
2 dl eddik 12 %
2 ts salt
ca. 20 allehåndekorn
6 laurbærblad
2 rødløk, i skiver
1 gulrot, i skiver

STRØMMING

ca. 12 strømmingsfileter
3 dl fint eller grovt rugmel
Rapsolje og smør til steking
Salt

Slik gjør du:
Laken

• Ha vann, sukker, eddik, salt, krydder, løk og gulrot i en kjele.
• Kok opp skikkelig, trekk deretter kjelen av varmen og la den avkjøles.

Strømmingen
• Klipp bort ryggfinnen og brett sammen filetene.
• Vend strømmingen godt i rugmel.
• Varm opp en stekepanne på høy varme. Tilsett olje og legg i fisken.
• Ha i en god klatt smør og stek gyllenbrune på begge sider. Strømming tåler godt med salt – så vær raus på begge sider.
• Ta fisken ut av panna og la den renne av litt på kjøkkenpapir.
• Legg strømmingen i en passende krukke eller annen tett beholder.
• Legg lagvis med grønnsaker fra laken, og hell over litt lake mellom hvert lag.
• Oppbevar kjølig i minst 12 timer før bruk.

Server strømmingen på knekkebrød, rugbrød eller grovbrød. Gjerne med kokt, skivet potet, en god smakfull ost – som Västerbottensost – og gjerne litt pressagurk til.

Recept: Mikael Einarsson